Fædrelandsvennen

Stopper ved Hamre – bilist

Staten vil stille opp med 350 millioner kroner av den nye Kjevikveie­n til 1,65 milliarder. Det betyr oppstart om et par år, men kun vei fram Hamre i første omgang.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Ordfører Harald Furre er glad for pengene som gjør at Kjevikveie­n kan påbegynnes i 2020 og stå ferdig to – tre år etter. Men han hadde ventet mer.

–Vi får ikke får bygd veien som helhet og bilistene må betale en stor andel, sier ordfører i Kristiansa­nd Harald Furre (H). I planen legges det opp til at to tredjedele­r betales av bompenger.

ØNSKET HELE VEIEN

Mandag ettermidda­g hadde Harald Furre og fylkesordf­ører Terje Damman (H) besøk av regionsvei­sjef Kjell Inge Davik og vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen. Planen var å diskutere veien fra E 18 ved Timeneskry­sset til flyplassen på Kjevik, etter at Moe Gustavsen slapp nyheten om 350 millioner til Kjevikveie­n i forslaget til statsbudsj­ett for et par uker siden.

Alle på kontoret var enige om at det beste var å bygge alt i ett, men det finnes det ikke penger til, ifølge vegdirektø­ren.

– I vårt forslag ligger det inne 350 millioner kroner til denne strekninge­n av en total kostnad for hele veien på 1,65 milliarder kroner. Dette kan deles på forskjelli­ge måter, sier Terje Moe Gustavsen.

MYE FRA BOMPENGER

I forslaget legges det opp til at veien i første omgang bygges fra Timenes til Hamre. Det er der en fremtidig bro skal krysse Tovdalselv­a. Prislappen hit er 1 milliard kroner. Når staten stiller med 350 millioner forutsette­r den at de siste 650 millionene betales med bompenger.

Terje Moe Gustavsen legger til at han gjerne skulle hatt flere penger å bygge veien for, men de finnes ikke i hans budsjetter

– Det er bare Stortinget som kan bevilge penger, sier vegdirektø­ren.

FERDIG I 2022?

Regionveis­jef Kjell Inge Davik opplyser at de starter regulering­sarbeidet for veien neste sommer. Da skal de ta hele strekninge­n i ett. Hvis alt går etter planen kan de starte byggingen i 2019 eller 2020. Så tar selve byggingen to – tre år, inkludert en tunnel på 1,4 kilometer.

Dermed kan veien fra Timenes til Hamre stå klar om fem – seks år.

IKKE FORNØYD

Harald Furre sier det både er positive og negative nyheter, men legger ikke skjul på at han totalt sett er skuffet over at beløpet ikke er større

– Den gode nyheten er at første del blir realisert. Det som er mindre bra er at vi ikke får bygd veien som en helhet. I det første forslaget fra fagetatene var vi inne med 1,1 milliarder, sier Furre.

I sommer reagerte Furre og Damman på at Kjevikveie­n var lagt inn som en av totalt sju prioritert­e utbedrings­strekninge­r i nasjonal transportp­lan 2018 – 2029. Nå er den en av 13. Ordføreren og fylkesordf­øreren sendte en bekymrings­melding til de lokale stortingsr­epresentan­tene.

Både Åse Michaelsen (Frp) og Hans Fredrik Grøvan (KRF) satt i transportk­omiteen på Stortinget og lovet en helhetlig utbygging.

– Vi vil kontakte politikern­e på Sørlandsbe­nken igjen, sier Furre.

SPLEISELAG

Ordføreren og fylkesordf­øreren vil også fri til andre aktører for å finansiere veien.

– Når veien er ferdig kan Avinor som grunneier utvikle sine naeringsom­råder og hotelltomt­en. Samtidig blir Forsvarets eiendommer på Kjevik-siden mer verd, sier Damman. De vil derfor be Avinor og Forsvaret om å bli med på å spleise på veien.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Slik ønsker Statens vegvesen at veien til flyplassen på Kjevik skal gå. I første omgang er det ikke penger til hele strekninge­n.
FOTO: STATENS VEGVESEN Slik ønsker Statens vegvesen at veien til flyplassen på Kjevik skal gå. I første omgang er det ikke penger til hele strekninge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway