Fædrelandsvennen

Tidligere siktede saksøker staten

- ERLEND OLSBU

Tre av de fire lyngdølene som ble siktet for drapet på Tina Jørgensen saksøker staten med krav om høyere erstatning.

– Dette er en sak som har fått enormt mye medieoppme­rksomhet. Den totale belastning­en har vaert så stor at vi mener en erstatning på 50.000 kroner er altfor lavt, sier advokat Trond Wåland.

For to år siden ble fire menn fra Lyngdal pågrepet og siktet for å ha drept Tina Jørgensen i september 2000. Siktelsene ble senere henlagt og lyngdølene fikk erstatning av Sivilretts­forvaltnin­gen for urettmessi­g straffefor­følgelse.

Wålands klient mente beløpet han fikk var for lavt og har nå saksøkt staten. Tvisten skal behandles av Kristiansa­nd tingrett i desember.

– Vi hadde et opprinneli­g krav på 750.000 kroner. I stevningen har vi lagt ned påstand om det samme beløpet, sier Wåland.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med Wålands klient, som ikke ønsker å kommentere saken.

DRATT INN I SAKEN

Han er en av tre menn i 30-årene som ble dratt inn i saken etter at en barndomska­merat tilsto drapet i 2015. Politiet gjennomfør­te en omfattende etterforsk­ning og kom etter hvert fram til at tilståelse­n ikke kunne stemme.

I september 2016 besluttet Riksadvoka­ten å henlegge siktelsen mot alle fire som «intet straffbart forhold anses bevist».

De to andre som ufrivillig ble dratt inn i saken søkte om 700.000 kroner hver i erstatning, men fikk kun 60.000 kroner. Advokatfir­maet Sylte forbereder nå et søksmål på vegne av disse to. Saken er foreløpig ikke berammet.

– Det blir rettssak. Vi venter bare på en siste psykologra­pport om belastning­en saken har medført for en våre to klienter. Rapporten vil trolig vaere klar om en uke eller to, sier advokat Olav Sylte.

REKORDHØYT KRAV

Mannen som tilsto drapet søkte også om erstatning og ble tilkjent 7000 kroner av Sivilretts­forvaltnin­gen. Ifølge advokat Odd-rune Torstrup, som represente­rte mannen under etterforsk­ningen, har det ikke vaert aktuelt for ham å gå til søksmål.

Dersom de tre mennene får medhold i sine krav vil de få den høyeste erstatning­en som noensinne er utbetalt i Norge for urettmessi­g straffefor­følgelse. Den høyeste erstatning­en som er utbetalt skal vaere på 200.000 kroner, etter Bjugn-saken på 1990-tallet.

Advokat Trond Wåland viser til at de fikk støtte fra politiet da de leverte sitt krav til Sivilretts­forvaltnin­gen.

– Politiet var enig at erstatning­en burde ligge i området vi ba om. Det er vanskelig å finne en tilsvarend­e sak. Det naermeste vi kommer er Bjugn-saken, sier Wåland.

Han sier at det er et «samlet bilde» som ligger til grunn for kravet.

– Det handler om alvorlighe­tsgraden i saken og at det gikk lang tid før siktelsene ble henlagt. Det er dessuten en sak som har blitt gjenstand for massiv oppmerksom i digitale og sosiale medier, sier Wåland.

KRIPOS På NYTT

Motparten i rettssaken i Kristiansa­nd tingrett er Staten ved Justis- og beredskaps­departemen­tet. Som statens prosessful­lmektig møter Kaija Marie Folkestad Bjelland hos Regjerings­advokaten.

Hun ønsker ikke å kommentere saken nå.

I oktober 2016 ble det for øvrig kjent at Kripos skal gå gjennom den 17 år gamle drapssaken på nytt. Tina Jørgensen ble sist observert natt til 24. september i 2000 i Stavanger sentrum. 27. oktober ble hun funnet død i en kum ved Bore kirke.

 ?? NTB SCANPIX ?? I september 2015 holdt politiet en pressekonf­eranse for å fortelle at en 36 år gammel mann var pågrepet og siktet for drapet på Tina Jørgensen. Tre andre ble pågrepet samme dag. Ett år senere ble siktelsen henlagt mot samtlige.foto:
NTB SCANPIX I september 2015 holdt politiet en pressekonf­eranse for å fortelle at en 36 år gammel mann var pågrepet og siktet for drapet på Tina Jørgensen. Tre andre ble pågrepet samme dag. Ett år senere ble siktelsen henlagt mot samtlige.foto:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway