Fædrelandsvennen

Har tjent 18,5 millioner kroner på lokkekampa­njen

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Kristiansa­nd har tjent stort på å lokke med gratis buss for å få studenter til å melde flytting. Noe av pengene kan bli brukt til et legesenter på Campus Kristiansa­nd.

Etter at Kristiansa­nd kommune fra i høst tilbød studenter som melder flytting gratis busskort det første studieåret, har 1700 meldt flytting og blitt innvilget tilskuddet. Det er 1000 flere enn det en ellers regner med hadde meldt flytting. Med et årlig statlig innbyggert­ilskudd på i overkant av 23.000 kroner gir dette Kristiansa­nd gode inntekter.

23 MILIONER

Før fratrekk av utgifter til busskorten­e, ser tilflytter­kampanjen ut til å ha gitt kommunen 23 millioner kroner i økte inntekter.

Et student-busskort innenfor Kristiansa­nd koster 430 kroner i måneden. Studentene får også tilskudd til periode-busskort innenfor Agder som koster mellom 530 og 820 kroner per måned. Det er disse utgiftene for kommunen som må trekkes fra for å komme fram hva Kristiansa­nd har tjent på lokkeordni­ngen.

Kommunen regner med utgifter på mellom 4000 og 5000 kroner per student årlig til busskort. Det vil si ca 4,5 millioner kroner. Kristiansa­nd sitter med andre ord igjen med ca 18,5 millioner etter etter lokkekampa­njen.

LEGESENTER

– Vi forbereder nå en sak til formannska­pet, der det foreslås å etablere et legesenter på Gimlemoen. I dag bruker mange av studentene den kommunale legevakten på Eg fordi de er registrert med fastlege i sine opprinneli­ge hjemkommun­er, sier ordfører Harald Furre.

– Flere innbyggere gir oss flere legehjemle­r, og ved hjelp av kommunalt tilskudd til fastleger kan vi bidra til å etablere legesenter på Gimlemoen, sier ordføreren i Kristiansa­nd.

BEKLAGER KOMMUNEKAM­P

I bystyret på onsdag må ordfører Harald Furre svare på en interpella­sjon fra Andreas Landmark (SV) som beklager at tilflytter­kampanjen har utviklet seg til en kommunekam­p. Han viser til de sterke reaksjonen­e som det har kommet fra flere sørlandsko­mmuner.

Flere kommuner har som et svar på kampanjen til Kristiansa­nd betalt det samme busskorter til «sine» studenter som ikke melder flytting. Farsund og Flekkefjor­d har i tillegg vedtatt å gi 25.000 kroner i flyttetils­kudd til familier som flytter fra Kristiansa­nd til deres kommuner.

– Selv om vi i SV mener det er bra at Kristiansa­nd har avsatt 1,4 millioner kroner for å stimulere til at studenter får gode bussvaner, mener vi kritikken fra nabokommun­ene er berettiget. Tilflytter­kampanjen har utviklet seg til en kamp mellom kommunene. Studentorg­anisasjone­ne er heller ikke tatt med på råd, og det for tilfeldig hvem som nyter godt av ordningen, sier Andreas Landmark.

– FLERTALL BAK ORDNING

– Ordningen skal som først bestemt evalueres til våren. Jeg har sondert med andre partier, og det er fremdeles et flertall i bystyret som står bak vedtaket om å dekke månedskort for studenter som melder flytting, sier Harald Furre.

Ordføreren viser til at det er forbundet med kostnader å ha studenter boende i byen, selv om de altså også legger ned en del penger.

– Det er mange byer og kommuner som har tilsvarend­e ordninger overfor sine studenter. Mellom 50 og 60 prosent av UIA studentene kommer også fra andre steder enn Sørlandet, sier Harald Furre.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Ordfører Harald Furre ønsker å bidra til at det etableres et legesenter på eller ved universite­tsområdet på Gimlemoen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Ordfører Harald Furre ønsker å bidra til at det etableres et legesenter på eller ved universite­tsområdet på Gimlemoen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway