Fædrelandsvennen

Han planla drapet på Alma Gabriela

Gutten som drepte Alma Gabriela (14), diskuterte drapsplane­ne med en kamerat dagen før, skriver forfatter Jon Gangdal i sin nye bok.

-

Onsdag kommer boka «Noen kommer til å bli drept. Når barn ikke får hjelp i tide».

Forfatter Jon Gangdal kommer med hard kritikk av barneverne­t og Søgne kommune innsats i forkant av drapet på Alma Gabriela Knutsen i 2015.

Samtidig bringer han opplysning­er om drapet som ikke er offentlig kjent. Den da 14 år gamle gutten som innrømmet å stå bak, var fem måneder unna å kunne bli tiltalt.

TEKSTMELDI­NGER

Ifølge boka var det tekstmeldi­nger som satte politiet på sporet av gutten. Han og Alma Gabriela sendte flere meldinger til hverandre i dagene før det tragiske skjedde. Det skal ha hatt en krangel, blant annet om penger.

«Kan møtes i dag» og «Må møtes alene», skrev gutten drapsdagen 27. august

Ifølge Gangdal har gutten forklart til politiet at han med en kamerat diskuterte måter å drepe henne på. Dette skjedde dagen før.

Kameraten som var over 15 år, sa ja til å vaere med på å se drapet bli gjennomfør­t. Av ulike årsaker ble han likevel ikke med.

I boka viser Gangdal til det som skal vaere guttens egne politifork­laringer om drapet vet elva:

Først kvalte han henne, så lot han henne ligge bevisstløs med ansiktet ned i vannet, fordi han ikke var sikker på at hun var død.

Obduksjons­rapporten viste drukning som dødsårsak, og man fant blødninger på venstre side av halsen hennes.

Det gikk to uker før gutten ble pågrepet og la kortene på bordet. I boka kommer det fram at han før det gikk i begravelse­n til Alma Gabriela.

MOTIVER?

Gangdal har anonymiser­t alle i boka, bortsett fra navnet til den drepte jenta.

– Jeg har snakket med en rekke kilder i Søgne, voksne og barn, og har også fått bekreftet opplysning­er knyttet til hendelsesf­orløpet av politiet, sier Gangdal.

– Jeg har tatt med det som er nødvendig for å reflektere over hvordan dette kunne skje, og hvorfor det ikke ble fanget opp av hjelpeappa­ratet, sier forfattere­n.

– Samtidig har jeg forsøkt å tenke hvilke opplysning­er som sannsynlig ville blitt lagt fram i som bevis i en rettssak, legger han til.

– Men du spekulerer i hva som kan ha vaert motivet bak drapet og du spekulerer i om han hadde videre planer knyttet til drapet. Er det ok?

– Det finnes ikke noen gode svar på hvorfor han gjorde dette. Det finnes mange motstriden­de forklaring­er - som han også selv har gitt i avhør. Da er det ikke sikkert han selv har hatt et klart bilde av hva som foregikk inni ham, sier Jon Gangdal.

– Men jeg spekulerer ikke, jeg forsøker å forstå hvordan det kan ha vaert, legger han til.

SKRIVER OM FAMILIEN

– Du har skrevet om den tragiske historien til familien til gutten også, som ikke er offentlig kjent. Hvorfor gjør du det?

– For å synliggjør­e at han ikke fikk den hjelpen han trengte og burde fått. Jeg har så skånsomt som mulig forsøkt å fortelle både positive og negative ting fra guttens oppvekst, sier Gangdal.

Han gjengir også raptekster som gutten i etterkant har publisert i musikk på Youtube.

– I disse tekstene ser jeg et lidende barn, som savner moren sin, sier Gangdal.

SAMARBEID

Han beskriver også at de to siste årene var utfordrend­e for Alma Gabriela.

– Hun er heller ikke bare beskrevet som en engel, sier Gangdal.

Forfattere­n har samarbeide­t tett med foreldrene Nina og Rune Knutsen. De har gitt tillatelse til at detaljene om datteren kommer fram.

Faren til den nå 16 år gamle gutten har ikke ønsket å bli intervjuet.

– Politiet har kommet med lite informasjo­n om hva som skjedde i denne saken. Det har blitt kritisert av flere. Hva tenker du?

– Politiet ble tvunget til å legge lokk på saken. Dette er et barn under kriminell lavalder, og da er det barneverne­t som styrer informasjo­nsflommen. På grunn av taushetspl­ikten har denne saken etterlatt mange ubesvarte spørsmål, som jeg forsøker å besvare, sier Jon Gangdal.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Alma Gabriela Knutsen ble 14 år.
FOTO: PRIVAT Alma Gabriela Knutsen ble 14 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway