Fædrelandsvennen

Kamp om Skeie-millioner – uten Skeie

Bjarne Skeie selv ble nevnt utallige ganger da rettsbatal­jen om garantians­var tok til i Oslo tinghus tirsdag. Men han dukket ikke opp.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Garantitek­sten er en standardfo­rmulering som har vaert brukt siden 1979. At den dekker alle forpliktel­ser, skatt inkludert, er det ingen tvil om.

Slik lød hovedbudsk­apet fra Regjerings­advokatens side da rettssaken om Skeie Technology AS’ omstridte garantians­var for dattersels­kapet E&P Holding AS’ skattegjel­d tok til i Oslo tinghus tirsdag.

400 MILL.

Prosessful­lmektigene Hallvard Gilje Arseth og Ole Kristian Rigland hamret inn moment etter moment. De krever 361.475.041 kroner fra Skeie Technology, pluss så store forsinkels­esrenter at beløpet runder 400 mill. (Den tidligere omtalte boten på 85 mill. kommer i tillegg, men inngår ikke i denne rettssaken, red.anm.)

Da de beveget seg vekk fra ren garantitek­sttolking (se faktaramme) og brukte et par timer på bakgrunnen for hele saken, dukket Bjarne Skeies navn hyppig opp.

– Som hovedaksjo­naer, styreleder og periodevis daglig leder i Skeie Technology må han ha visst om samrøret hvor E&P Holding (EPH) og seismikkle­verandøren TGS la opp til urettmessi­g å finansiere EPHS virksomhet med skattemidl­er i stedet for egenkapita­l. At det som skjedde, var bedrageri, er det ingen uenighet om i ettertid. Så nei, det er ikke urimelig å kreve inn garantien fra Skeie Technology, fremholdt de.

En liten bemerkning om at Skeie hadde bevilget seg et romslig utbytte etter underskudd­såret 2015, mens et betydelig, potensielt ansvar dessuten hvilte over selskapet, vanket det også.

INGEN SKEIE

Blant de 18–20 menneskene i en overfylt rettssal var imidlertid ikke Bjarne Skeie selv. Geir Worum har tatt over posisjonen som styreleder i Skeie Technology AS og stilte på selskapets vegne. Det samme gjorde finansdire­ktør Bernhard Hovden, i tillegg til advokatene Kyrre Eggen og Fred Arthur Andersen. Ringside satt advokat Tom Bernhard Knudsen, en av Skeies naermeste menn i denne juridiske suppa.

Blant de 18–20 var det for øvrig et par unge advokater fra Bahr og Thommessen som tok fyldige notater til senere rettssaker i samme kompleks. Først ut er straffesak­en mot EPHS tidligere, daglige leder, TGS’ finansdire­ktør og TGS som selskap. Et annet spor er den kommende ankesaken etter at Skeie-siden led nederlag mot EPHS tidligere, daglige leder Christian Selmer i Jaeren tingrett.

– KUN GARANTITEK­ST

Etter at Regjerings­advokaten var ferdig med sitt innledning­sforedrag, gikk resten av tirsdagen til første del av Skeie-sidens.

– Dette dreier seg kun om å tolke garantitek­sten. Det motparten trekker inn om hva Bjarne Skeie skal ha visst, er vi for det første ikke enige i, for det andre er det saken uvedkommen­de, og for det tredje gjenstand for behandling i en kommende, langvarig straffesak, begynte advokat Eggen. Han fortsatte: – Garantians­varet er begrenset til det som er listet opp i garantien, og det omfatter ikke skattegjel­d. Det har faktisk staten selv innsett og ønsket å endre standardte­ksten deretter, men uten at det har skjedd. Her bøyer og tøyer den aerede motpart garantitek- sten kraftig! mente Skeie-sidens prosessful­lmektig.

Han trakk også inn at staten kan velge å hente pengene sine fra andre kilder.

– DNB har også garantert, etter å ha tjent svaert godt på den type virksomhet gjennom mange år. Dersom Skeie Technology dømmes til å betale hele statens krav, må selskapet selge alt det eier og avvikles. Hvorfor går ikke staten da på DNB? Er det fordi staten eier 34 prosent av aksjene i banken? spurte Kyrre Eggen.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Denne kvartetten, med jurister fra Regjerings­advokaten og Skatteetat­en, hamret løs mot Skeie Technology­s vegring mot garantians­var. F.h. Hallvard Gilje Arseth, Ole Kristian Rigland, Olav Hovda Ottesen og Inger Johanne Stolt-nielsen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Denne kvartetten, med jurister fra Regjerings­advokaten og Skatteetat­en, hamret løs mot Skeie Technology­s vegring mot garantians­var. F.h. Hallvard Gilje Arseth, Ole Kristian Rigland, Olav Hovda Ottesen og Inger Johanne Stolt-nielsen.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Dette er Skeie-sidens tropp i Oslo tinghus. F.v. Kyrre Eggen, Fred Arthur Andersen, Geir Worum og Bernhard Hovden. Troppssjef Bjarne Skeie dukket ikke opp.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Dette er Skeie-sidens tropp i Oslo tinghus. F.v. Kyrre Eggen, Fred Arthur Andersen, Geir Worum og Bernhard Hovden. Troppssjef Bjarne Skeie dukket ikke opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway