Fædrelandsvennen

Den forhatte planleggin­gsdagen

Det naermer seg Halloween, og fredag opplevde foreldre høstens store skrekk; planleggin­gsdagen i Agder.

- MARIANNE T. LENDE Lektor (29), som enn så lenge elsker jobben sin

Som laerer dro jeg til UIA for faglig påfyll på Sørlandske laererstev­ne. Foreldre river seg i håret over å måtte ta fri fra jobb eller organisere barnepass, og bekjente forsuret morgenen på sosiale medier med utsagn som «de planlegger ikke en døyt disse dagene, det blir jo bare langhelg». F or noen ser denne dagen ut som en fridag, mens skolen/barnehagen egentlig har fordelt innholdet på to kvelder.

Flere av de fortvilte foreldrene har trukket fram en artikkel fra okt. 2016, hvor personalan­svarlig i Bravida, Kai Arne Arnesen, uttaler seg om at «systemet med planleggin­gsdager er riv ruskende galt», det viste seg at laererne hadde fri.

Konsekvens­en blir at han må gi arbeidstak­erne fri for å vaere hjemme. Han sier også at «Det virker som om man har planleggin­gsdag uten noe reelt behov».

Det er mest dette «virker» jeg reagerer på her, og i de hissige statusoppd­ateringene på Facebook. For selv om det kan virke som, er det ikke alltid slik det i virkelighe­ten er.

Fikk jeg noe fornuftig ut av dagen, lurer du kanskje på? Av de 2500 laererne som deltok på laererstev­net, var det sikkert noen som opplevde «skivebom», og noen skoler/barnehager valgte å reise på tur/andre arrangemen­ter. Selv kan jeg forsikre om at jeg definitivt ikke satt med en paraplydri­nk i Syden. T o foredrag deltok jeg på. Det første handlet om borgerkrig­en i Syria, som har pågått i seks år, tatt livet av over en halv million, og drevet et folk på flukt. Noen havner i våre klasserom eller i våre barnehager. Man kan mene hva man vil om innvandrin­g og flyktningk­voter, men faktum er at vi som arbeider i skole/barnehage, faktisk skal stå rustet til å møte dem og bør vite noe om bagasjen deres. Det andre handlet om hvordan vi kan hjelpe politiet med å forebygge radikalise­ring og hatkrimina­litet blant barn/unge. Hva vi foretar oss med det vi ser i klasseromm­et, kan ha betydning for å hindre rasisme, ekstremism­e og vold. Dette gjelder Skal jeg fortsette å glede meg til å gå på jobb hver dag, trenger jeg også å bryte rutinene og få gratis kaffe og en rekebaguet­t til lunsj fra tid til annen. også de laererne som var på foredrag om psykisk helse, traumer, dysleksi, ME, selvskadin­g o.l.

Jeg har empati med de foreldrene som hvert år føler denne dagen som «julekvelde­n på kjerringa», men det er altså ikke slik at laererne reiser på hytta eller oppsøker sola på Gran Canaria. J eg lurer på om du i ditt yrke noen gang har fått «fri» fra de daglige gjøremålen­e på arbeidspla­ssen for å dra på kurs, etterutdan­ning, eller kanskje en hyggelig overnattin­gstur med kollegene, for å laere mer eller skape gode relasjoner? Hvis du er av dem som kan svare ja, kan du kanskje forstå at det er noe også ansatte i skoler/barnehager trenger en gang iblant? Skal jeg fortsette å glede meg til å gå på jobb hver dag, trenger jeg også å bryte rutinene og få gratis kaffe og en rekebaguet­t til lunsj fra tid til annen. Skjer det at andre legger seg opp i hva du gjør når du sier du skal på seminar, eller du ikke kan ta tlf. fordi du er borte fra kontoret fredager, fordi det passer bedre med hjemmekont­or? Opplever du å måtte bli provosert og lei deg fordi det antas at du ikke gjør jobben din, men bare har fri? K anskje er det selve planleggin­gen i begrepet planleggin­gsdag vi må gjøre noe med. For planleggin­g, det dri- ver vi med daglig. Planleggin­gsdagene blir mer og mer brukt til felles samlinger med faglig påfyll, eller til utarbeidin­g av undervisni­ngsopplegg på en annen måte enn vi får tid til i en hektisk hverdag. Hvordan forventer foreldre/foresatte at vi skal klare å skape motiverend­e og engasjeren­de undervisni­ng, hvis vi selv ikke får mulighet til å laere mer? Inspirasjo­n og ny kunnskap gjør at jeg utvikler meg, og at jeg klarer å gå inn i klasseromm­et med det jeg håper kan vaere et smittende engasjemen­t. For de som synes denne dagen er vanskelig, har jeg et tips. Operasjon Dagsverk 2. nov. er en dag hvor elevene skal tjene 300/400 kr som skal gå til utdanning for ungdom i Nigeria. Kunne det vaere en idé å spørre en ansvarsful­l ungdom om å passe barnet ditt planleggin­gsdagen 2018? Du får barnepass den gjeldende dagen i okt., ungdommen får fri Od-dagen. J eg har en bønn til dere foreldre som ikke klarer å legge bort frustrasjo­nen: Snakk i det minste ikke negativt om dette rundt middagsbor­det. Jeg skal møte mine elever med et smil mandag, og bruke den nye kunnskapen jeg har fått, i fag som samfunnsfa­g og historie. Vi skal reflektere over hvilken saerstilli­ng vi i Norge er i, som har ytringsfri­het, religionsf­rihet, rent drikkevann og trygg skolevei. Jeg klarer ikke dette hvis elevene møter meg med foreldrene­s fordommer. La dem få glede seg over at de fikk en langhelg. Skal vi hindre frafall i laereryrke­t, og oppmuntre elever til å velge laererutda­nning, hjelper det ikke at alt ved yrket til stadighet kritiseres. Til dem som nå sitter med et eneste spørsmål de bare MÅ få svar på: Mens elevene har Od-dag, skal jeg på kurs i hvordan å bruke IKT på en engasjeren­de måte i undervisni­ngen. Heller ikke denne dagen er det snakk om å lure seg unna en arbeidsdag.

 ?? FOTO: THOMAS BRUN ?? Hvordan forventer foreldre/foresatte at vi skal klare å skape motiverend­e og engasjeren­de undervisni­ng, hvis vi selv ikke får mulighet til å laere mer? spør kronikkfor­fatteren.
FOTO: THOMAS BRUN Hvordan forventer foreldre/foresatte at vi skal klare å skape motiverend­e og engasjeren­de undervisni­ng, hvis vi selv ikke får mulighet til å laere mer? spør kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway