Fædrelandsvennen

Er det statens oppgave å finansiere linedance?

-

Protestene har vaert høylydte etter Regjeringe­ns forslag om å redusere bevilgning­ene til kortkurs i regi av Folkehøysk­olene.

●●Flere av folkehøgsk­olene tilbyr kortkurs finansiert med statstilsk­udd som synes fjernt fra folkehøgsk­olenes formål. Eksempler på kortkurs er: linedance, bridge og meditasjon. Det bør ikke vaere en statlig oppgave å finansiere denne typen aktivitete­r. Folkehøgsk­olene er en viktig del av det norske utdannings­systemet. Mange ungdom og unge voksne har stor glede av å tilbringe ett år på folkehøgsk­ole. Derfor bruker vi rundt 820 millioner kroner på tilskudd til folkehøgsk­olene i 2018. I 2016 var over halvparten av de som deltok på disse kortkursen­e personer over 50 år. 35 prosent var 61 år eller mer. Dette er den mest kjøpesterk­e gruppen i samfunnet.

De aller fleste folkehøgsk­oleutdanni­ngene varer i ett år. Derfor foreslår regjeringe­n at retten til å få studiestøt­te til å gå på folkehøgsk­ole skal vaere ett år.

Regjeringe­n mener det ikke er gode argumenter for at staten skal finansiere studielån og stipend for å ta to år med enten to ulike folkehøgsk­oleutdanni­nger, eller til å ta den samme folkehøgsk­oleutdanni­ngen to ganger.

Det finnes noen få folkehøgsk­oleutdanni­nger hvor det tilbys et påbygnings­år, som betyr at elevene må gå to år hvis de ønsker å gjennomfør­e hele opplegget. I disse tilfellene vil det fremdeles blir gitt støtte til det andre året.

Elever med nedsatt funksjonse­vne skal også fremdeles kunne få støtte til to år med folkehøgsk­ole, dersom skolen har et opplegg som er spesielt tilrettela­gt for denne gruppen.

Den totale tidsrammen for studiestøt­te utover videregåen­de opplaering er 8 år. Folkehøgsk­oleutdanni­ng inngår i disse årene. Bruker man to år på folkehøgsk­oleutdanni­ng og ønsker å ta en lang høyere utdanning, øker risikoen for at man står uten rett til studiestøt­te mot slutten av utdanning Vi får ofte høre at det brukes for mye penger samtidig som vi blir anklaget for smålige kutt, men hvis vi ikke kan kutte i dette, hva kan vi da kutte i? Løsningen er etter vårt syn ikke å øke skattene, men å bruke fellesskap­ets penger på en bedre måte.

INGUNN FOSS

Stortingsr­epresentan­t, Vest-agder Høyre NORUNN TVEITEN BENESTAD

Stortingsr­epresentan­t, Vest-agder Høyre

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway