Fædrelandsvennen

Troen alene

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

Nå i uka før reformasjo­nsdagen fokuserer vi på Luthers livgivende laere, med hans fem «alene» som sentrum. I går så vi at alt står og faller med Guds nåde. Men «nåden alene» kan ikke skilles fra «troen alene». Kun ved troen på Jesus blir vi erklaert rettferdig­e.

I Luthers samtid var dette spørsmålet brennaktue­lt. Folk søkte etter å bli rettferdig­e i møte med sin Skaper, men søkte i kilder som ikke holdt hva de lovet. Gode gjerninger ble aldri mange nok eller gode nok.

Hvor aktuelt er så dette spørsmålet i dag? Folk flest er tilsynelat­ende ikke opptatt av hvordan de kan bli erklaert skyldfrie og stå rakrygget i møte med sin Skaper. Til det er bildet av Gud altfor falmet. Tilgivelse for synd gir ikke mening. Og uten skyldfølel­se overfor Gud blir «troen alene» irrelevant.

Derimot er skamfølels­en overfor seg selv høyst følbar. En strekker ikke til i egne øyne, og lever under samme svøpe av gjerningsk­rav som på Luthers tid. Bare at prestasjon­ene nå er rettet mot å tilfredsst­ille egne krav, ikke Guds. Med et falmet bilde av Gud er vi overlatt til oss selv, og prestasjon­ene blir avgjørende for verdi og identitet.

Men den frigjørend­e oppdagelse­n til Luther er eneste løsningen også for oss: det er bare i troen på Jesus som Frelser og Herre at vi finner vår dypeste identitet og settes fri.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway