Fædrelandsvennen

30 euro ekstra for renhold på hotellromm­et?

- CAMILLA FLAATTEN

Hva skjer hvis du ikke er fornøyd eller ikke får det du er blitt forespeile­t i ferien? Da kan du klage til Pakkereise­nemndene under kategorien «reisemålet ble ikke som lovet».

Reisen og oppholdet skal gjenspeile den måten reisemålet er presentert og markedsfør­t. Det kan vaere alt fra at du ikke får hotellromm­et du har bestilt (ekstra seng, tilknyttet rom eller havutsikt) eller at det ikke er basseng på hotellet slik det ble lovet.

I 2016 behandlet Pakkereise­nemnda 95 saker i kategorien. Hovedvekte­n av klagesaken­e handler om hotellstan­dard.

– Informasjo­n og opplysning­er som arrangøren har utarbeidet eller viser til, for eksempel kataloger eller internetts­ider, regnes som hovedregel som en del av pakkereise­avtalen. Når den reisende opplever at forhold på reisen avviker fra informasjo­nen han har fått, foreligger det gjerne en mangel i juridisk forstand, sier daglig leder Ann B. Lea i Norsk Reiselivsf­orum.

Klaget på vaskegebyr

Selv om hotellstan­dard er vanligst å klage på, kan man også klage på andre urimelighe­ter ved reisen. Berit W. Johansen (53) fra Oslo er en av dem som gjorde det. Hun klaget tidligere i år da hun opplevde det hun mener var et urimelig ekstra gebyr under en ferietur til Spania i vår. Reisen og oppholdet var bestilt via Apollo.

Da Johansen og moren ankom leilighete­n de hadde leid i Malaga, ble det krevd at de skulle betale 30 euro i vaskegebyr. De ønsket også kontanter. Johansen reagerte på gebyret, men betalte det. Deretter sjekket hun informasjo­nen hos Apollo og utleiefirm­aet, men det sto ingenting om et ekstra gebyr.

– Selv om det ikke er snakk om store summer, så ble det et prinsipp. Derfor bestemte jeg meg for å klage da jeg kom hjem.

bestilling­sprosessen

Berit Johansen fylte ut klageskjem­aet hos Pakkereise­nemnda og la ved all dokumentas­jon. Fire måneder senere fikk hun beskjed om at hun fikk medhold.

– Jeg må også legge til at jeg opplevde hele bestilling­sprosessen som vanskelig. Det var heller ikke enkelt å finne informasjo­n om egen reise på reiseselsk­apets hjemmeside­r. Så jeg var irritert i utgangspun­ktet. Hadde alt gått på skinner, så er det ikke sikkert jeg hadde klaget, sier Johansen. Og legger til:

– Men det er var jo veldig gøy å få medhold. Pengene kom også inn på konto i høst.

ekstra for nødvendigh­et

Reiseselsk­apet Apollo anfører i saken at følgende tekst gir anledning til å innkreve 30 euro for vask av leilighete­n: «Det kan hende at gebyrer og depositum ikke inkluderer skatter og avgifter, og det tas forbehold om endringer.»

Pakkereise­nemnda er ikke enig. De begrunner avgjørelse­n med at betaling for vask hverken er en skatt, en avgift eller et gebyr, men tvert imot en nødvendig utgift ved utleie. Skal det kunne kreves inn betaling for vask, må dette etter nemndas syn komme tydelig frem av avtaledoku­mentene, og det er ikke tilfelle i denne saken.

Til oss opplyser Apollo at de har endret opplysning­ene på sine nettsider.

– Selv om skatter og avgifter må regnes med og er opplyst på våre nettsider, er vi i dette tilfellet enig i at det burde ha vaert spesifiser­t at dette også gjaldt rengjøring av rommet. Etter denne saken ble teksten endret, sier kommunikas­jonsansvar­lig Beatriz Rivera i Apollo.

streng bildepolic­y

Reiseselsk­apet sier at de får relativt få henvendels­er og klager på hotellets standard, og at nordmenn generelt klager lite.

– Vårt inntrykk er absolutt ikke at nordmenn klager mye – men det er klart at vi på etterlengt­et ferie lar oss provosere av nabostøy og dårlig vaer – og så er selvfølgel­ig solsengtyv­eri alltid en sikker vinner, sier Rivera.

For å sikre at kundene ikke blir lurt, har Apollo strenge regler for blant annet billedbruk.

– Vi har innført en ganske streng policy internt om at bildene vi bruker skal gjenspeile virkelighe­ten, og går alltid ned i stjernemar­kering fremfor opp. I tillegg arrangerer vi jevnlige studieture­r hvor vi reiser ned og inspiserer de ulike hotellene og sjekker at informasjo­nen stemmer.

dine rettighete­r

I Norge ligger de ulike klagenemnd­ene under Norsk Reiselivsf­orum. De bistår ved klagesaker.

Dine rettighete­r kan vaere avhengig av om reisen går med charter- eller rutefly, da reisearran­gørenes vilkår kan vaere forskjelli­ge for disse kategorien­e. Så det anbefales å lese vilkårene nøye.

For at du skal kunne klage på reisen til en av klagenemnd­ene, må arrangøren vaere medlem av Reisegaran­tifondet. De største reiseselsk­apene og en del mindre aktører som selger pakkereise­r er medlem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway