Fædrelandsvennen

Sommerseth­s 29. og siste kommunebud­sjett

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Vi har aldri gitt mer velferd eller hatt mer penger å drive for, sa rådmann Tor Sommerseth da han la fram sitt 29. og siste kommunebud­sjett for Kristiansa­nd onsdag.

– Når du først spør, er det jo spesielt å tenke på at man har drevet med dette i en hel generasjon, sier Sommerseth til Faedreland­svennen.

Han hadde ikke tenkt så mye før spørsmålet kom, for han har hatt fullt fokus på detaljene i neste års budsjett for Kristiansa­nd kommune.

FORMIDABEL UTVIKLING

Der beløper den samlede virksomhet­en seg til rundt sju milliarder kroner. Kristiansa­nd kommune har passert 90.000 innbyggere og har rundt 7000 ansatte.

Da Sommerseth begynte som plan- og budsjettsj­ef i 1990 var kommunebud­sjettet i Kristiansa­nd på langt under én milliard kroner i året (han husker ikke eksakt). I 2003 ble han rådmann og øverste sjef.

– Det er kriminelt lenge. En hel generasjon med budsjettar­beid. Heldigvis har det gått greit. Vi har god økonomi. Den har aldri vaert bedre, sier Tor Sommerseth, som fratrer i februar. Da blir han rådgiver i kommunen.

GOD STYRING

Sommerseth vil ikke trekke fram noen enkeltsake­r fra alle disse årene, for han har ikke hatt tid til å reflektere over fortiden, men har hatt all fokus inn mot sitt siste budsjett.

– Det viktigste er nok at vi har hatt god økonomisk styring, sier Sommerseth.

Han sier noe av det verste en kommune opplever er kutt i tjenestene. På 90-tallet var han sentral i flere kuttrunder.

– Kutt tar hele energien ut av en organisasj­on. Jeg er glad for at politikern­e aldri har henfalt til enkle løsninger og endret på de grunnlegge­nde forutsetni­ngene i budsjetten­e. Trygg styring er betingelse­n for gode kommunale tjenester til innbyggern­e, sier han.

Han er noe så sjelden som en godt omtykt rådmann, godt likt av alle du spør. Både internt og i politikken. Han har gjort det til et credo å følge opp politiske signaler og heller holde seg selv i bakgrunnen.

Men han sier fra når han må.

KRITISK TIL DETALJSTYR­ING

Det som bekymrer han mest nå er staten og Stortinget­s kraftige detaljstyr­ing med skole og oppvekstse­ktoren. – Det hindrer oss i å få en samlet fornuftig styring med våre ressurser. Når vi får krav til bemannings­normer, laerertett­het og annet i skolen, får vi ikke frihet og ressurser til nødvendig satsing i pleie- og omsorg, sier han.

I handlingsp­rogrammet fram til 2021 vil han likevel kutte cirka 10 millioner i skole og barnehage. Han planlegger å øke omsorgsbud­sjettene med over 60 millioner. Begge sektorene har årsforbruk på nesten to milliarder kroner.

– Mitt siste budsjett er langt unna krise. Vi har god økonomi og store reserver i Kristiansa­nd, men jeg skulle gjerne sett at vi hadde fleksibili­tet til å prioritere omsorgssek­toren sterkere, sier Sommerseth.

TØFFERE TIDER

Samtidig advarer han mot at Norge og kommunene går mot trangere tider. Han har valgt å innlede budsjettdo­kumentet til politikern­e med følgende sitat fra regjeringe­ns perspektiv­melding:

«Det går mot trangere økonomiske tider, med lite rom for nye offentlige utgifter.»

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rådmann Tor Sommerseth på vei inn i rådhuset for å legge fram sitt siste og 29. kommunebud­sjett for Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rådmann Tor Sommerseth på vei inn i rådhuset for å legge fram sitt siste og 29. kommunebud­sjett for Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway