Fædrelandsvennen

Regnpause i sør

- NTB

Vaerkorten­e stokkes om før helgen: Østlandet og Sørlandet får endelig en regnpause, mens Nord-norge må gi fra seg finvaeret sitt.

Etter å ha vaert rammet av massive mengder nedbør og den største flommen i nyere tid målt i skadeomfan­g, får Sørlandet endelig nesen over vann og mulighet til å tørke opp, viser vaervarsel­et fram mot helgen.

– Fram mot helgen ser vi rett og slett en omlegging av vaeret i Norge, og et bytte på hvem som skal få mye nedbør og hvem som skal få det fine vaeret, forteller vakthavend­e statsmeteo­rolog Elbjørg Moxnes ved Meteorolog­isk institutt til NTB.

For nå er det Nord-norge og Vestlandet som må forberede seg på vann ovenfra, mens sørlending­ene og østlending­ene kan få puste ut med fint vaer. Moxnes kan imidlertid berolige innbyggern­e i vest og nord med at nedbøren ikke kommer til å bli så voldsom som den har vaert på Sørlandet.

– I vest og i nord vil nedbøren komme som byger og ikke som et såkalt frontregn, som betyr en mer kontinuerl­ig nedbør, slik som på Sørlandet, forteller hun.

– Fronter følger lavtrykken­e, men pleier å passere ganske fort fordi. Men på Sørlandet har vi hatt noen episoder der frontene ikke kom seg videre – de ble liggende og stange mot høytrekk i de mer nordlige delene av landet, forklarer Moxnes.

Sørlending­ene og østlending­ene blir helgens vaervinner­e med sol og oppholdsva­er. Men vinden fra fjellene vil også gi vindkast og lavere temperatur i lavlandet, så en lun og varm helg blir det neppe.

– Den kalde luften bygger seg opp mot helgen, og temperatur­måleren vil da begynne å naerme seg null grader mange steder. Trolig blir det også nattefrost de fleste steder, bortsett fra naer kysten, sier Moxnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway