Fædrelandsvennen

Marerittet i Kongo

- TARJEI LEER-SALVESEN

Fredrik Graesvik forteller godt og kaster nytt lys over historien til Moland og French. Men av og til står han selv i veien for historien.

Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert i 2009, og siden dømt til døden i Kongo for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

Saken rystet offentligh­eten både i Norge og i Kongo. Var de eventyrere eller leiesoldat­er? Var de skyldige i drapet, eller hadde de gode grunner til å flykte og la vaere å melde seg? Interessen avtok ikke da et stort norsk pressekorp­s fikk overvaere rettssaker som var preget av dårlig tolking og lav rettssikke­rhet.

Underveis blir det tydelig at Moland sliter psykisk. TV2 velger å filme Molands psykoser mens det hele utspiller seg i retten. Midt i det hele står Fredrik Graesvik, TV2S erfarne utenriksre­porter, som har rukket å bli kjent med de to tiltalte. Så godt at de ringer ham fra cella i Kongo for å ønske god jul. Nå er Moland død, og French er tilbake i Norge.

Graesvik forteller svaert godt, og han kjenner saken bedre enn de fleste. Til tross for sin inngående kjennskap til Moland og French, makter han å beholde en viss distanse og la leseren selv ta stilling basert på de fakta som legges frem om saken.

Noe skurrer likevel for denne leser. I noen kapitler tar journalist­en selv svaert mye plass, blant annet en scene der journalist­en leter i jungelen etter en bag Moland muligens kastet fra seg under flukten. På dette tidspunkte­t i historien vil de fleste vaere mer interesser­t i selve drapssaken enn kvaliteten på journalist­ens seng eller hvor mange maurbitt journalist­en fikk i låret.

Rune Edvardsen og Dina-stiftelsen får hard kritikk av Fredrik Graesvik. Edvardsen er kjent for å ha jobbet hardt med å bidra til en løsning på saken. Disse anklagene ville stått seg langt bedre hvis Rune Edvardsen hadde fått svare på kritikken i boka.

Graesvik bringer ellers spektakula­ere nyheter om at president Peres fra Israel ble involvert i løslatelse­n av Joshua French. Her har han jobbet godt som nyhetsrepo­rter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway