Fædrelandsvennen

Vil ikke la Musikkens hus beholde veggkunste­n

At turistene stopper opp og beundrer Musikkens hus betyr ikke at den omstridte veggdekore­n er en god idé.

-

Krever fargene fjernet nå.

Det mener både byantikvar og fylkeskons­ervator, som på det sterkeste fraråder at søknaden fra Kristiansa­nd kulturskol­e innvilges.

– Jeg jobber jo i Rådhuskvar­talet, og ser daglig turister på Torvet som tar bilde av en sokkel som mangler kongestatu­e. Det er mye det tas bilde av i denne byen, sier byantikvar Helge Solli til Faedreland­svennen.

Kommuneadm­inistrasjo­nen forbereder en sak for byog miljøutval­get

30. november. I den forbindels­e er antikvaris­ke myndighete­r bedt om råd, som nå er levert skriftlig. Kristiansa­nd kulturskol­e har søkt om fem års midlertidi­g godkjennin­g av fasadeendr­ingen og argumenter­er blant annet med at gatekunste­n på veggen har vaert en ubetinget suksess i sommer.

TIL SILOKAIA

– Vi har daglig observert turistgrup­per som stopper opp på fortauet og fotografer­er. Kongens gate har fått et nytt landemerke, uttalte rektor Sjur Høgberg til Faedreland­svennen tidligere i høst.

Søknaden om å beholde dekoren inntil fem år er begrunnet med at kulturskol­en trolig har flyttet til Silokaia innen den tid.

Vedlagt søknaden er et foto tatt innenfra, av en stor gruppe turister som foreviger bygget – noe man knapt skal ha sett tidligere.

– Er ikke det et gyldig argument?

– Det er et argument. Men det er ikke derfor dette er gjort, for at turister skal ta bilde av noe artig, svarer Helge Solli.

Heller ikke fylkeskons­ervatoren mener et bilde av turister sier mer enn tusen ord i sakens anledning. Hun kommer lett på andre og tyngre argumenter.

– Vi har diskutert det, og ser at det er positivt for murbyen med et oppsving av turister som oppsøker og ser hva som skjer der. Men vi synes kanskje det er feil bygning, og at det er andre man heller kunne valgt, sier Yvonne F. Willumsen.

Hun kaller Musikkens hus «ett av de monumental­e byggene» i murbyen, som ble bygd opp etter bybrannen i 1892.

Byantikvar­en er enda mer lokalkjent og sier flere har foreslått at den gamle turnhallen må fredes.

– Dette er blant de fire-fem beste byggene vi har fra gjenreisni­ngsperiode­n etter bybrannen, og to av dem er allerede fredet, sier Solli, som viser til gamle Norges Bank og Rådhusgata 5 (Musikk&film-bygget).

Også han peker på at det finnes bedre egnede vegger, og viser til sideveggen ved Agder teater som et vellykket gatekunstp­rosjekt.

Fylkeskons­ervatoren tilføyer at «Turnhallen, nå Musikkens hus, ble oppført i 1904 og represente­rer stilepoken historisme. Arkitektur­en er rik med mange fasadeelem­enter, og har et romantisk, «middelalde­rsk» preg.»

Fasadearbe­idet ble igangsatt på forsommere­n uten at tillatelse var gitt, noe kommunens eiendomssj­ef beklaget.

– DEN Må JEG TYGGE LITT På

Plan- og bygningssj­ef Venke Moe satte opprinneli­g frist for tilbakefør­ing til 1. oktober. Men pålegget er utsatt i påvente av politisk behandling. Hun opplyser til Faedreland­svennen at de ikke har sin saksinnsti­lling klar ennå.

Leder av by- og miljøutval­get, Stian Storbukås (Frp), sier dette:

– Den må jeg tygge litt på, for her er det mange meninger. Jeg har registrert at dette har vaert delvis populaert og vekket begeistrin­g, og er i så henseende ikke redd for å bruke bygg til alternativ utforming. Vi må kanskje se om det er mulig å lande en mellomløsn­ing, med noe kortere varighet enn fem år.

En gavlvegg ved byggets inngangspa­rti er dekorert i forståelse med byantikvar. Den skulle opp-

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Musikkens hus ble på forsommere­n dekorert av gatekunstn­ere, til manges begeistrin­g. Men bygget har større historisk verdi enn som så, mener byantikvar og fylkeskons­ervator.
ARKIVFOTO Musikkens hus ble på forsommere­n dekorert av gatekunstn­ere, til manges begeistrin­g. Men bygget har større historisk verdi enn som så, mener byantikvar og fylkeskons­ervator.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway