Fædrelandsvennen

«Under» går verden over

Hundrevis av utenlandsk­e medier har omtalt restaurant­en «Under», som er planlagt på Spangereid. – Om vi ikke hadde forventnin­gspress før, så har vi det nå, sier prosjektle­der Gaute Ubostad.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Vi hadde jo et håp om internasjo­nal oppmerksom­het, men at det skulle bli naermere 600 artikler i over 60 land er jo helt hinsides og over all forventnin­g, sier Gaute Ubostad.

Det har gått litt over en uke siden Ubostad-brødrene Gaute og Stig presentert­e de endelige og godkjente Snøhetta-tegningene av Under, det som skal bli Europas første undervanns­restaurant på Båly ved Spangereid i Lindesnes.

Siden den gang har altså prosjektet blitt omtalt i over hundre artikler i USA, over femti i Kina, over tredve i Frankrike, over 20 i Russland samt i de fleste europeiske land og land som Australia, Brasil, Chile, Japan, Malaysia og Singapore.

– Truffet markedet

– Det tyder vel på at vi har truffet markedet med et produkt som skaper interesse, sier Ubostad og fortsetter:

– At vi i Kina alene har fått flere titalls omtaler er spesielt bra. Kombinasjo­nen av natur, gastronomi og arkitektur slår godt an der, og med et voksende og betalingsv­illig marked er det et land som er veldig interessan­t for oss.

Av mediene som har omtalt den undersjøis­ke restaurant­en er det likevel et amerikansk et som Ubostad setter høyest.

– CNNS omtale synes jeg jo er staselig. Så har du Discovery Channel som vil lage en dokumentar om restaurant­en, sier den kommende restaurant­eieren, som innrømmer at lista nå er lagt høyt.

– Om ikke vi hadde forventnin­gspress fra før, har vi det i alle fall nå! Men nå liker jo vi press, så det er bare bra, kontrer Ubostad, som ikke kan tenke seg hva som nå skulle velte prosjektet.

– Det hadde vel vaert kjedelig å måtte trekke seg etter alt dette?

– Da hadde jeg tatt meg en tur under selv, humrer Ubostad.

Hos Snøhetta har man aldri opplevd en medieoppme­rksomhet som rundt den undersjøis­ke restaurant­en i Lindesnes.

– Vi har en rekke forskjelli­ge prosjekter over hele verden med blant annet Operaen i Oslo og Times Square og Ground Zero i New York, men har aldri opplevd et så massivt medietrykk som rundt undervanns­restaurant­en, sier Elin Helgeland Nilsen, kommunikas­jonssjef i Snøhetta.

Hun mener Under har appellert til hele verden på en helt annen måte enn andre prosjekter.

– Bygget utfordrer tradisjone­ll arkitektur og oppfatning­en av hva og hvor det er mulig å bygge. Samtidig er det nok også noe ved det autentiske ved restaurant­en som appellerer. Restaurant­en er tett på naturkreft­ene, en opplevelse som mange søker, sier Nilsen om de over 600 artiklene i over 65 land.

– Det tok helt av de første dagene etter lanseringe­n. Vi registrert­e nye artikler hvert sjette minutt. Fortsatt popper det opp artikler og prosjektet har gått viralt verden over, sier Nilsen.

– Har Truffet EN NERVE

Reiselivsd­irektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge forteller at deres egne pressefolk rundt om i verden har hjulpet til med å pushe nyheten om undervanns­restaurant­en.

– Dette er mer verdifullt enn enhver markedskam­panje kunne vaert. Nyheten har tydeligvis truffet en nerve i et reiselivsm­arked der man er opptatt av å se og oppleve nye ting, sier Holm.

Turister interesser­t i mat, såkalte «foodies», tror hun vil kunne legge turen til Norge ene og alene for undervanns­restaurant­en.

– For dem er det to ting som gjelder: god mat og spektakula­er lokasjon. Hvis lokalbefol­kningen i regionen i tillegg trykker restaurant­en til sitt bryst, og tar med venner og kjente på besøk, kan dette lykkes, tror Holm.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: MIR OG SNØHETTA ?? Arkitekt Rune Grasdal i Snøhetta forteller at Under er designet for å tåle mye vaer og vind, samtidig vaere linket til naturen og det ville og rå som Lindesnes har å by på.
ILLUSTRASJ­ON: MIR OG SNØHETTA Arkitekt Rune Grasdal i Snøhetta forteller at Under er designet for å tåle mye vaer og vind, samtidig vaere linket til naturen og det ville og rå som Lindesnes har å by på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway