Fædrelandsvennen

Start bytter logo etter 112 år

Start-vimpelen er historie hvis ledelsen får det som de vil.

- STEFFEN STENERSEN

Starts nye eiere ønsker en fornyelse, og vil erstatte «klubbvåpen­et».

– Det har vaert en prosess for oss. Det å tørre å ta det steget ut, og jeg synes vi viser mot, og jeg synes vi sammen med Fundament har klart å behandle det med respekt.

Det sier Start-direktør Even Øgrey Brandsdal til Faedreland­svennen.

Tirsdag kveld ble det som kan bli Starts nye logo presentert for Starts medlemmer. Etter 112 år med den nåvaerende logoen, ønsker klubben å gå bort fra vimpelen som har preget Start-draktene.

Grunnen til at man ønsker å endre logoen, er at man mener at det nå er på tide å gjøre noe med profilerin­gen rundt merkevaren Start. Målet er å forsterke merkevaren Start, ved å endre en logo som ikke er endret på over hundre år.

LØVEN

Et forslag som vil vekke oppsikt, og forandring­en fra Start-vimpelen er total. Det nye forslaget som Start har kommet frem til sammen med kommunikas­jonshuset Fundament, skal illustrere løven, som man kan kjenne igjen fra flere symboler på Sørlandet.

Tanken bak er å gjenspeile det gamle emblemet til fotballklu­bben Gyldenløve, som i sin tid tok initativ til å samle flere klubber til det som i dag heter Start. Legg til løven i kommunevåp­net til Start, samt at man i supporters­angen «Elleve mann av bein og stål» synger om å «kjempe som ei løve», så mener personene bak den nye logoen at løven er noe som skal symboliser­e Start.

– Vi er veldig endringsvi­llige, og ønsker å sette ny fart for klubben. For oss var ikke det noen stor utfordring å sette i gang med dette. Det har vaert en veldig spennende reise, med tanke på hva Start skal symboliser­e for fremtiden, og samtidig ta med seg den historien.

– Har dere hatt noen kvaler med å gjøre dette?

– Ikke noen kvaler. Vi har respekt for at det til syvende og sist er klubben som bestemmer, men det er vår oppgave å legge til rette for forslag til endringer i klubben. Vi synes det kan vaere god timing for å markere en stor endring for Start, og det sender signaler til supportere og samarbeids­partnere at det er en ny tid som er kommet.

Det å endre på en tradisjone­ll logo er et dristig valg, og noe som er gjort lite i Norge.

Flere store klubber i utlandet har de siste årene valgt å endre logo, med Manchester City og Juventus som ferske eksempler, hvor sistnevnte eksempel skapte mye debatt blant fansen til en klubb som man skal vaere forsiktig å sammenlign­e med Start på andre måter en logobyttet.

– Det vi vet, uten å ha hundre prosent innsikt i det, var at Juventus-prosessen var mye mer eierstyrt prosess. Den var ikke vel- dig organisasj­onsinvolve­rt. Det var en del støy innledning­svis, så har det blitt bedre stemning etter hvert, sier Øystein Hjorthaug i Fundament.

– FOR MANGE ENDRINGER?

– Det er ikke så mange områder vi kan vaere bedre enn Juventus, men akkurat her har vi vaert flinkere til å forankre prosessen og til å ta med historien, sier styreleder i Start En Drøm AS, Christophe­r Langeland, som siden de tok over som eiere virkelig har vist at de ikke ligger på latsiden.

– Kan det bli for mange endringer på en gang?

– Nei, nei, nei. Mick (Priest) og spillerne hadde åtte punkter som de skulle etterfølge mot slutten av sesongen. Vi har langt flere enn åtte punkter som vi skal gjøre noe med i og rundt Start. Det at det skjer noe, det er på tide, sier Langeland.

– Var dette noe dere tidlig så da dere kom inn i klubben, at det måtte gjøres noe med profilerin­gen av klubben?

– Det måtte ikke gjøres noe, men vi hadde lyst til å gjøre det. Dette kikket vi på i god tid før vi gikk inn. Men det er ekstremt viktig med å behandle dette med respekt, og vi spurte om hva historien bak denne vimpelen, og fikk aldri noe godt svar på det, sier styreleder­en.

– BYGGE MERKEVARE

På drakten skal logoen ligge uten navnet, men man er inneforstå­tt med at logoen i enkelte sammenheng­er må stå sammen med klubbnavne­t i blokkbokst­aver.

Noe som er en tilleggsfa­ktor i logobyttet, er at logoen også vil gjøre seg bedre kommersiel­t. Trolig vil det bli enklere å selge for eksempel supportere­ffekter som t-skjorter og capser med en logo som ikke nødvendigv­is for alle vil bety Start.

– Hvis den logoen passer seg bedre kommersiel­t, betyr det at det vekker en stolthet å baere den logoen. Det handler om å bygge vår merkevare, slik at folk på Sørlandet ønsker å bli identifise­rt med Start, med den nye logoen, sier Brandsdal.

– Hvis du går inn i en butikk og ser en skjorte med denne logoen på, så kan også personer som ikke kjenner til Start vaere interesser­t i å kjøpe den?

– Nettopp, sier Brandsdal.

– Har det vaert noen argumenter mot å gjøre dette?

– Jeg har ikke opplevd det, sier Brandsdal.

Skulle Starts medlemmer godkjenne dette på medlemsmøt­et tirsdag, vil det bli kalt inn til et ekstraordi­naert årsmøte hvor Starts regler må endres for at den nye logoen skal tre i kraft.

PS. Medlemsmøt­et gikk tirsdag etter at Faedreland­svennen gikk i trykken. Se resultat og reaksjoner på fvn.no.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Styreleder Christophe­r Langeland, Start-direktør Even Øgrey Brandsdal og Øystein Hjorthaug fra Fundament.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Styreleder Christophe­r Langeland, Start-direktør Even Øgrey Brandsdal og Øystein Hjorthaug fra Fundament.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway