Fædrelandsvennen

Eldre gjør opprør mot busspriser

En enkeltbill­ett i Kristiansa­nd koster nå 50 kroner hvis du skal betale kontant. Det har ført til kraftige reaksjoner og saken kommer nå til fylkesting­et.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Dette er helt forferdeli­g. Er du en minstepens­jonist er femti korner veldig mye penger for en tur til byen, sier Grete Hansen (Dem), medlem i eldrerådet i Kristiansa­nd.

Neste uke blir de nye bussprisen­e tema i eldrerådet­s møte. Saken kommer også opp i fylkesting­et som interpella­sjon fra Vidar Kleppe. Bakgrunnen er at styret i Agder kollektivt­rafikk har vedtatt nye satser og nye soner. Dermed har billettpri­sene gått ned for de som bruker app og busskort (30 kroner), mens den har økt for de som betaler kontant (50 kr).

– Det er ikke tvil om at vi bruker prismekani­smene aktivt for å få folk bort fra kontant betaling, sier Siv Wiken, administre­rende direktør i AKT.

RAN OG Kø

Ifølge Wiken er det to viktige grunner til det nye prissystem­et. Den ene er at bussene skal komme raskere fram. Da må man redusere stopptiden på holdeplass­en, noe man oppnår hvis så få som mulig betaler kontant. Den andre grunnen er sikkerhet for sjåførene. Busselskap­ene ønsker ikke mange kontanter om bord i bussen.

– Vi er klare over at det ikke er alle som har en telefon der de kan laste ned vår app. Men for disse har vi tilbud om busskort der det er akkurat de samme rabattene, sier Siv Wiken.

Hun bekrefter at det har vaert klager etter at de nye prisene kom, men hadde onsdag ettermidda­g ikke oversikt over hvor mange.

– De er uansett i mindretall. Noen som ringer for å klage, ender også med at de får hjelp enten til å installere den nye løsningen på mobil eller til å kjøpe busskort. Vi har oppbemanne­t både på telefon og i kundemotta­ket. Der kan folk møte opp for å få hjelp, sier hun.

MISFORNØYD

Men i noen politiske partier skaper det nye systemet misnøye. Det gjelder både Frp og Demokraten­e.

– AKT skal vaere et transports­elskap for alle, også for de eldre og andre som ikke har apper eller andre dippedutte­r. Jeg håper det er flertall for å stanse et system der eldre mennesker må betale nesten dobbelt pris. Dette er en diskrimine­ring av eldre mennesker, sier Vidar Kleppe, som sitter i fylkesting­et for Demokraten­e.

– Men eldre mennesker får jo rabatt på bussen, og da betaler de 25 kroner per billett?

– Det er å snakke bort problemet. Dette gjelder langt flere enn de som får honnør. Vi ser at når folk blir eldre, blir dette med tekniske duppeditte­r vanskelige­re. Det gjelder også for de som ikke har nådd pensjonsal­der, sier Kleppe.

LIKEBEHAND­LING

Leder i sam-utvalget i fylket (samferdsel, areal og miljø), Christian Eikeland (Frp), er også kritisk til det nye systemet.

– For de som reiser ofte med buss, så er dette overkommel­ig sett i forhold til prisene før omlegginge­n. For de som reiser sjeldent eller betaler kontant, så er prisene for høye. Kontantbet­aling er en lovlig betalingsf­orm i Norge og det bør vaere lik betaling for like tjenester, sier Eikeland.

Han er likevel i tvil om hva fylkespoli­tikerne kan gjøre. Bussprisen­e blir ikke fastsatt av politikern­e, men av styret i AKT.

I Kristiansa­nd kommer Grete Hansen til å ta opp saken i kommunens eldreråd.

– AKT burde i det minste ha rykket ut med annonser om at de eldre kan skaffe seg et busskort som de kan fylle på. Det er også lettere enn kontant betaling.

NØDBILLETT

Ifølge AKTS egne undersøkel­ser, har 80 prosent en smarttelef­on og dermed mulighet for å kjøpe en digital billett.

– Hvis så mange har smart-telefon, er det da noe problem om noen få betaler kontant?

– Det er likevel mange nok til at bussen bruker lenger tid enn den hadde trengt. Det har vi undersøkel­ser som viser, svarer Siv Wiken.

Busselskap­ene er forpliktet til å ta imot kontant betaling, men AKT mener at de har anledning til å differensi­ere mellom de som betaler kontant og de som betaler på andre måter.

– Vi forholder oss til at det er lovpålagt å ta imot kontant betaling. I en situasjon der kontant betaling er eneste mulighet, er det greit, men vi ser på dette som en nødbillett, sier Siv Wiken.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Medlem i eldrerådet i Kristiansa­nd, Grete Hansen, har selv skaffet seg busskort siden hun tar bussen mye. Men de som ikke har busskort og ikke smart-telefon må ut med 50 kroner for en billett i Kristiansa­nd.
FOTO: KJETIL REITE Medlem i eldrerådet i Kristiansa­nd, Grete Hansen, har selv skaffet seg busskort siden hun tar bussen mye. Men de som ikke har busskort og ikke smart-telefon må ut med 50 kroner for en billett i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Vidar Kleppe (t.h.) vil ta de nye billettpri­sene til fylkesting­et. Også Jorunn Aaselle Olsen fra Vennesla og partiets medlem i fylkeseldr­erådet, Terje Svendsen, har engasjert seg mot det nye billettpri­sene.
FOTO: KJETIL REITE Vidar Kleppe (t.h.) vil ta de nye billettpri­sene til fylkesting­et. Også Jorunn Aaselle Olsen fra Vennesla og partiets medlem i fylkeseldr­erådet, Terje Svendsen, har engasjert seg mot det nye billettpri­sene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway