Fædrelandsvennen

Milepael for personvern­et

Neste år trer den nye personvern­loven i kraft. Forberedel­sene er ressurskre­vende, men nødvendige og viktige.

-

Under konferanse­n Sikkerhets­dagen sist mai gikk en seniorrådg­iver i Datatilsyn­et langt i å antyde at Sørlandet henger etter i forberedel­sene til den nye personvern­loven, som trer i kraft 25. mai 2018. Om fremdrifte­n er spesielt treg i vår landsdel, vet vi ikke, men endringene som kommer, er så store at både egder og nordmenn ellers med fordel kunne få opp farten.

Bak speilet henger nemlig et ris som svir: bøter i hittil ukjent omfang. Og det gis ingen overgangsp­eriode; den som ikke har personvern­systemet sitt på stell 28. mai klokken 00.00, kan vaere i trøbbel. Om ikke det gjelder isolert på egne vegne, så kan det vaere til hinder for oppdrag fra andre aktører som må kunne dokumenter­e at alle de handler med, følger GDPR til punkt og prikke.

Forkortels­en er i ferd med å snike seg inn i det norske språk på linje med pc. Den står for «General Data Protection Regulation» og er et Eu-direktiv som innføres som nasjonale lover i hele Eøs-området samtidig. Forhistori­en er lang og kronglete og involverer massiv lobbyvirks­omhet for å stoppe arbeidet, men etter Wikileaks- avsløringe­ne ble det videreført med kraft. Bildet er fra vår reportasje om personvern tirsdag. Otto M. Isaksen (t.v.) er daglig leder for it-klyngeorga­nisasjonen Digin, mens Andreas Widerøe og Johan Wedel er henholdsvi­s daglig og faglig leder i det ferske it-selskapet Proffdata AS.

Selv om direktivet, eller loven, skaper masse arbeid for nesten alle typer organisasj­oner og bedrifter - og høykonjunk­tur for deler av konsulentb­ransjen - så hilser vi nyskapinge­n velkommen. Det dreier seg nemlig om intet mindre enn den grunnlegge­nde menneskere­tten privatliv, basert på Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjonen artikkel 8 og vår egen grunnlovs paragraf 102.

Det kan høres pompøst ut, men i vår stadig mer digitalise­rte verden er personvern tiltagende viktig. Navn, fødselsdat­o, bosted, fingeravtr­ykk, atferdsmøn­ster og nettsøkhis­torikk er bare noen få eksempler på personoppl­ysninger knyttet til retten til privatliv. I arbeidsliv­et kan det vaere lønnsforho­ld, medarbeide­rsamtaler, reiseregni­nger og sågar skriftlige advarsler. Og mye, mye mer som finnes lagret i digitale arkiv i forskjelli­ge organisasj­oner.

Det er all grunn til å ta forberedel­sesarbeide­t på stort alvor.

Det dreier seg om intet mindre enn den grunnlegge­nde menneskere­tten privatliv

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway