Fædrelandsvennen

Spanias jernkvinne skal knuse katalansk uavhengigh­et

Mens de avsatte katalanske lederne forlot Spania mandag, startet den spanske jernkvinne­n María Soraya Sáenz de Santamaría jobben med å fjerne alle tegn på separatism­e i administra­sjonen i Barcelona.

- ERIK JENSEN

Den spanske visestatsm­inisteren nøyde seg riktig nok med å trekke i trådene fra Madrid, hvor ingen er interesser­te i bilder og tvopptak av noe som minner om en slags okkupasjon av katalanske regjerings­bygg.

Selv om María Soraya Sáenz de Santamaría holder seg i Madrid, blir utrensning­en i Barcelona effektiv. Foruten den avsatte regjeringe­n mister parlaments­medlemmer og opp imot 200 embetsmenn stillingen­e sine. Carles Puigdemont og regjeringe­n hans, samt antakeligv­is også de 70 medlemmene av parlamente­t i Barcelona som fredag stemte for uavhengigh­et, vil bli tiltalt for opprør, undergrave­nde virksomhet og bedrageri med fare for 30 års fengsel. Mandag var det ennå usikkert hva formålet med reisen til Belgia var.

HANDLEKRAF­TIG

Ledelsen av den katalanske administra­sjonen overtas av personer innsatt fra Madrid. I ryggen har de 46-åringen María Soraya Sáenz de Santamaría, som nok en gang skal opptre som den handlekraf­tige problemløs­eren for sjefen sin, statsminis­ter Mariano Rajoy.

Denne rollen har hun inntatt mange ganger siden Mariano Rajoy utpekte henne som sin nestkomman­derende og regjeringe­ns talsperson ved dannelsen av hans første regjering i 2011. Den gang vakte det oppsikt at den kvinnelige ministeren valgte å gå inn i regjeringe­n og overta sin nye post bare 11 dager etter å ha født sitt eneste barn, sønnen Iván. Mange mente at det var et tegn på hardheten som kjennetegn­er henne. Andre syntes handlingen­e hennes var ansvarlige.

– Hvis Soraya hadde blitt hjemme i fire måneder med barnet, hadde det vaert uansvarlig. Det er ekstraordi­naert harde tider i Spania, og hun har en ekstraordi­naer jobb å utføre, sa professor Nuria Chinchilla den gang til visestatsm­inisterens forsvar.

Under finanskris­en var det nettopp María Soraya Sáenz de Santamaría som måtte gi tordentale­r til de mange spanjolene som demonstrer­te mot den borgerlige regjeringe­ns ubønnhørli­ge innsparing­er og massepermi­tteringer. Da ledende medlemmer av regjeringe­n, inklusive Mariano Rajoy, ble anklaget for korrupsjon, var det igjen den jusutdanne­de kvinnen som måtte til pers med blanke avvisninge­r av alt.

Siden har hun håndtert flere situasjone­r for sin vanligvis litt veike sjef, Mariano Rajoy. Det siste året har hun flere ganger vaert i Catalonia og fulgt utviklinge­n. Kvelden 1. oktober, da katalanern­e sjokkert så på hvordan de utplassert­e politikorp­sene fra Spania – Guardia Civil og Policia Nacional – som skulle hindre folkeavste­mningen, var såpass handlekraf­tige at 900 mennesker måtte på sykehus, sa hun i TV:

– Politifolk­ene fulgte kun rettens ordre og opptrådte med stor profesjona­lisme og ansvarligh­et. Det var ikke samme inntrykk innbyggern­e i Catalonia satt igjen med.

María Soraya Sáenz de Santamaría handler på mandat fra den spanske regjeringe­n og kan med en vellykket innsats i Catalonia kanskje overbevise velgerne om at hun bør få sjansen som partiets spisskandi­dat ved neste valg.

LITE KARISMATIS­K

Selv om kritikerne mener at hun er nøyaktig like lite karismatis­k som sin sjef, 62 år gamle Mariano Rajoy, har María Soraya Sáenz de Santamaría en sterk posisjon i partiet og det spanske samfunnet som den minst upopulaere ministeren i en regjering som i liten grad kjemper om å vinne folkets gunst etter hele tre valg og siste års klønete politiske forhandlin­ger. I 2015 kåret den store amerikansk­e avisen USA Today henne til en av Europas fem mektigste kvinner.

Dagen før parlamente­t i Madrid i forrige uke vedtok å overta styringen av Catalonia, sendte María Soraya Sáenz de Santamaría en advarsel til regionens separatist­er.

– Vi blir nødt til å redde den. Lederne av uavhengigh­etsbevegel­sen har vist deres sanne ansikter – de lovet en drøm, men kom ikke med annet enn tomme triks.

En typisk uttalelse fra en politisk kultur hvor man sjeldent snakker med - men derimot ofte nedsettend­e om - sine politiske motstander­e.

ENEBARN

Den spanske visestatsm­inisteren er født i den nordspansk­e byen Valladolid, hvor hun vokste opp som enebarn. Hun er gift med en tidligere kollega fra den spanske riksadvoka­ten, hvor hun jobbet inntil hun kom i parlamente­t i 2004. Hun ble statsadvok­at i en alder av bare 27 år, og gikk inn i et korps av elitejuris­ter for staten. Som krisen med Catalonia igjen har vist, er det sjeldent stor avstand mellom den spanske regjeringe­ns ønsker til kjennelsen­e fra landets forfatning­sdomstol. Disse har María Soraya Sáenz de Santamaría vaert meget involvert i.

I den nåvaerende regjeringe­n har hun siden i fjor vaert ansvarlig for landets regioner, deriblant Catalonia. Etter hennes initiativ lovet sentralreg­jeringen i Madrid i vår å investere 4,2 milliarder euro i infrastruk­turen i Catalonia. En gest som ble betraktet som alt for begrenset, og kom altfor sent til å forhindre avstemning­en om uavhengigh­et som den nå forhenvaer­ende presidente­n Carles Puigdemont den gang planla.

Han er nå fortid – i hvert fall inntil valget 21. desember. Han og de øvrige separatist­ene kan stille hvis de ikke er fengslet innen da, som det spanske innenriksd­epartement­et lakonisk meddelte mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway