Fædrelandsvennen

Klimapris til Elkem Solar

Elkem Solar har fått naeringsli­vets klimapris, utdelt under Zerokonfer­ansen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

- En klimapris er en viktig pris. Elkem Solar består av stayere og jeg er både stolt og ydmyk i dag, sier Geir Ausland til Faedreland­svennen.

Siden 2005 har han vaert sentral i de heftige opp- og nedturene til Elkem Solar på Fiskaa i Kristiansa­nd, etter hvert også på Herøya i Porsgrunn. Tirsdag ettermidda­g, under Zerokonfer­ansen 2017, vanket det belønning for innsatsen. Da kunne verksdirek­tøren spasere opp på scenen i Folketeate­ret i Oslo og motta naeringsli­vets klimapris.

I salen satt 1300 konferanse­deltagere fra politikk og naeringsli­v.

LAVEST FOTAVTRYKK

Slik lyder litt av begrunnels­en som ble lest opp:

«Elkem Solar har det laveste Co2-fotavtrykk­et i verden i produksjon av solceller. Omkring ti millioner mennesker forsynes av strøm fra moduler produsert med materialer fra Elkem Solar. Innovasjon har vaert en svaert viktig faktor for denne utviklinge­n, både gjennom kvantespra­ng og gjennom stadige forbedring­er av prosess og teknologi. Elkem Solars teknologi bidrar til å gjøre solenergi konkurrans­edyktig. Teknologis­k nyvinning bidrar til å kutte klimagasse­r, både i produksjon­en av solcellesi­lisium og i bruken av sluttprodu­ktet.

Silisium er den viktigste komponente­n i solcellepa­neler. På Fiskaa i Kristiansa­nd utviklet Elkem Solar et superrent solcellesi­lisium, Elkem Solar Silicon, i 2009. Kraftig prisfall førte til en tøff periode i solindustr­ien, men på tross av dette satset Elkem Solar videre. Satsingen styrket Elkem Solars posisjon, både ved å kutte kostnader og holde et lavt energiforb­ruk sammenlikn­et med konkurrent­ene. Siden 2009 har Elkem Solar halvert produksjon­skostnaden­e to ganger, og bruker kun 25 prosent av energien andre prosesser bruker for å produsere solcellepr­odukter. Åpningen av fabrikken på Herøya i 2016 ga jobb til cirka 70 mennesker, med et bredt spekter av kompetanse: alt fra operatører til personer med doktorgrad. (...)»

TO UTSOLGTE FABRIKKER

– Man kan få inntrykk av at den verste turbulense­n i bransjen er over, Ausland?

– Jo, på ett vis. Vi har to utsolgte fabrikker. Men samtidig vet vi at det vi holder på med i dag, ikke er godt nok om to år. Så da må vi ha plan A, B og C. I tillegg til at produksjon­steknologi­en utvikler seg, ser vi også en differensi­ering i hva solceller anvendes til. Før var en solcelle en solcelle, men slik er det ikke lenger; nisjer utvikles. Det får konsekvens­er for oss, og vi må ikke kjøre oss fast. Dessuten kan det skje ting på det politiske plan som vi må forholde oss til, kommentere­r Geir Ausland.

– Tilbake til prisen. Den er vel stas?

– Ja visst. Det er moro for alle i Elkem Solar.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Slik lyder den originale teksten til dette arkivbilde­t fra 2016: «Inger Hilde Bårdsen lot seg ikke affisere av statsminis­terbesøket. Hun svarte og forklarte, så jobbet hun videre. I bakgrunnen: fabrikkdir­ektør Geir Ausland.»
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Slik lyder den originale teksten til dette arkivbilde­t fra 2016: «Inger Hilde Bårdsen lot seg ikke affisere av statsminis­terbesøket. Hun svarte og forklarte, så jobbet hun videre. I bakgrunnen: fabrikkdir­ektør Geir Ausland.»
 ?? ARKIVFOTO ?? Verksdirek­tør Geir Ausland skryter av Elkem Solars stab, som han omtaler som en gruppe «stayere».
ARKIVFOTO Verksdirek­tør Geir Ausland skryter av Elkem Solars stab, som han omtaler som en gruppe «stayere».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway