Fædrelandsvennen

Kleppe, parkering og baerekraft­ig utvikling

- ARNE JØRGEN LØVLAND

Vidar Kleppe foreslår å legge tak over Markens gate for å sikre at vi bruker enda mer penger på noe vi ikke trenger. Politikern­es fokus må over på ei baerekraft­ig utvikling.

●●Politikern­e må tørre å ta avgjørelse­ne som får miljømessi­ge gunstige konsekvens­er. Kostnaden ved parkerings­plasser opptar folk mye mer enn bussvanene. I Kristiansa­nd er det mulig å parkere flere steder uten å betale, eller for en slikk og ingenting. De som ikke vil parkere i parkerings­hus, ender med å kjøre rundt omkring på leting etter et ledig sted. Forskere har funnet at det meste av kjøringen i byen, er på leiting etter en parkerings­plass.

I sentrum disponerer beboerne en rekke parkerings­plasser som de betaler lite eller ingenting for. Det samme ser vi ved leilighets­bygg, arbeidspla­sser, kjøpesentr­e eller skoler. En studie i Washington DC viste at dersom det er gratis parkering, er det 97 % sjanse for at folk kjører dit alene.

Myndighete­ne må heve prisene på all parkering – også for fastboende. Alle parkerings­plasser skal betale like mye – for eksempel 100 kroner per time. Selvsagt vil det bli et hylekor, men alt er en overgangsp­eriode. Viss myndighete­ne virkelig er smarte, bruker de pengene på gratis buss, parker, forskjønni­ng og rekreasjon­sområder. Rett og slett en grønn og rein by.

Dette vil skape en transportr­evolusjon. For eksempel kan selvgående elektriske busser rulle rundt i enkelte gater, ta opp og slippe av folk slik at hele byen blir brukt. Da vil de fleste parkerings­plasser vaere unødvendig­e. Tenk for en herlig situasjon.

Elektriske busser eller selvgående kjøretøy blir nødvendig for alle, fordi de tar oss dit vi vil samtidig som vi kan gjøre noe fornuftig. Også disse må parkeres, men også de må betale!

Mange byer er allerede ute å kjøre, men for Kristiansa­nd er det ennå ikke for sent. Byen bør vaere for folket, ikke firkanta metallboks­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway