Fædrelandsvennen

Harmonisk budsjett

Det stod et mollstemt innlegg på trykk fra korforbund­et i Faedreland­svennen den 30. oktober, men kanskje vi kan transporte­re inntrykket over til dur ved å oppsummere alle satsingene regjeringe­n har gjort på kor?

- TONE WILHELMSEN TRØEN (H) leder stortinget­s kulturkomi­té

●●I år blir det over 10,6 millioner som skal gå til aktivitets­midler for kor. 3 av disse er foreslått direkte over statsbudsj­ettet, resten fra spillemidd­eloverskud­det. I tillegg tredobles tilskuddet til foreningen for norske kordirigen­ter – til totalt tre millioner. Og det viktige «Krafttak for sang» får 5,2 millioner fra spillemidd­eloverskud­det.

I tillegg kan kor, som alle andre frivillige organisasj­oner, nyte godt av alle de gode grepene som regjeringe­n har gjort for frivilligh­eten – som høyere grense for arbeidsgiv­eravgift og gavefradra­g.

Vi kutter heller ikke i momskompen­sasjonsord­ningen, slik man kan få inntrykk av i innlegget, men styrker den med ytterlige 28 millioner. Det vil si at den totalt har blitt økt med over 400 millioner på fire år.

Også de profesjone­lle korene har blitt løftet av regjeringe­n de siste årene. Det er viktig, også for amatørkore­ne – som inspirasjo­n og aspirasjon. Kulturråde­ts støtteordn­ing for musikkense­mbler ble i 2016 styrket med 4,5 mill. kroner til kor på høyt nivå. Sammen med styrkingen på ti mill. kroner i 2015 har dette bidratt til videre utvikling av den profesjone­lle vokalmusik­ken i Norge. I 2018 er det i tillegg foreslått at Solistkore­t skal få 10,2 millioner og Griegkoret 4,3 millioner kroner.

Dette er alle satsinger som klinger godt for oss som elsker korsang.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway