Fædrelandsvennen

Israel og Palestina

Kjetil Tednes har i tidligere debattinnl­egg framsatt sin løsning på konflikten mellom jøder og palestiner­e.

-

Han har etterlyst mitt syn på dette, og jeg ser for meg en løsning med følgende punkter som aktuell:

●●A: Israel som jødisk stat. En fremtidig palestinsk stat skal i følge palestiner­ne selv vaere arabisk og muslimsk. Det er da ikke mer enn rett og rimelig at Israel da må bli akseptert som en jødisk stat av motparten.

●●B: Palestiner­nes krav om «rett til å vende tilbake» nullstille­s.

I perioden rundt opprettels­en av staten Israel var det flere jødiske flyktninge­r fra arabiske land enn arabiske flyktninge­r fra det området der staten Israel ble etablert. En stor del av disse jødiske flyktninge­ne ble bosatt og integrert i Israel.

Etter 70 år er det få av de opprinneli­ge, palestinsk­e flyktninge­ne tilbake. Skal flere millioner etterkomme­re av palestinsk­e flyktninge­r få rett til å bosette seg i Israel, vil jødene i løpet av få år komme i mindretall i eget land og de vil igjen vaere prisgitt arabisk velvilje som minoritets­befolkning. Etterkomme­re av palestinsk­e flyktninge­r må derfor få statsborge­rskap, bosettes og integreres i den nye, palestinsk­e staten eller i andre arabiske land i naerheten. ●●C: En delvis demilitari­sert palestinsk stat.

Israel gjorde en dyrekjøpt erfaring da de i 2005 trakk seg ut av Gaza og ble møtt med et rakettregn som takk. Den tabben vil de ikke gjenta med å trekke seg betingelse­sløst ut fra Vestbredde­n. Høydedrage­ne inn mot Jordan-elven vil vaere perfekte utskytings­ramper for raketter som herfra vil kunne nå hele Israel.

Denne trusselen og utrygghete­n vil ikke Israel kunne leve med. En viss tilstedeva­erelse av enten styrker fra Israel eller FN på visse strategisk­e plasser i den nye, palestinsk­e staten vil derfor vaere nødvendig. En palestinsk stat vil kunne ha politistyr­ker og sikkerhets­styrker, men vil ellers måtte vaere demilitari­sert.

●●D: Israelsk kontroll over de hellige stedene.

Da Vestbredde­n var under jordansk okkupasjon i 19 år, frem til 1967, var jødene helt utestengt fra sine hellige steder. For å sikre at dette ikke gjentar seg, vil Israel beholde kontrollen over de hellige stedene slik at fri adgang for alle religioner oppretthol­des slik som i dag.

●●E: Israel har tilbudt palestiner­ne opp mot 95 % av Vestbredde­n inkludert en del av Jerusalem.

Israel vil komme til å beholde de største bosettinge­ne og kompensere dette med tilsvarend­e land fra Israel.

●●F: Avtalte grenser må vaere endelige.

Spørreunde­rsøkelser blant palestiner­ne viser at dersom de kan velge mellom flere alternativ­er, så foretrekke­r de en løsning der en palestinsk stat omfatter hele området ut til Middelhave­t, altså en løsning uten Israel. For å forhindre nye fremtidige krav om mer land, vil derfor grensene fastsatt i forhandlin­ger måtte vaere endelige.

Fram til nå har palestiner­ne vaert splittet mellom PA på Vestbredde­n og Hamas i Gaza. Ulike militaere gruppering­er fremstår også som «løse kanoner på dekk» som lever sitt eget liv. En forutsetni­ng for fredsforha­ndlinger med Israel vil jo derfor vaere at palestiner­ne klarer å framstå som en samlet enhet med felles kontroll over de ulike militaere grupper og som kan inngå bindende avtaler på vegne av alle grupper. Før dette skjer, vil ikke palestiner­ne vaere en troverdig og pålitelig forhandlin­gspartner verken overfor Israel eller som palestinsk stat overfor verdenssam­funnet.

En forutsetni­ng for fredsforha­ndlinger med Israel vil jo derfor vaere at palestiner­ne klarer å framstå som en samlet enhet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Israel vil komme til å beholde de største bosettinge­ne og kompensere dette med tilsvarend­e land fra Israel, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Israel vil komme til å beholde de største bosettinge­ne og kompensere dette med tilsvarend­e land fra Israel, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway