Fædrelandsvennen

Gi ungdommen på Sørlandet bedre muligheter

Ungdom på Agder faller mer utenfor enn ellers i landet. I vår landsdel er 1103 ungdommer allerede definert som uførepensj­onister.

- STEINAR J. OLSEN Stormberg-gründer

Dette innebaerer at unge tilsvarend­e mer enn 40 skoleklass­er, allerede er ansett som arbeidsudy­ktige av det offentlige. Det er uverdig og en utvikling vi ikke kan vaere bekjent av. Ungdom på Sørlandet trenger at vi voksne nå åpner opp døren til arbeidsliv­et for dem.

I Norge er naermere 15 000 av de under 30 år uførepensj­onister, og tallene for Vest Agder er 633 og for Aust Agder 470. Å falle utenfor arbeid og utdanning er en situasjon som dessverre blir permanent for så altfor mange. Blant de 1103 unge som mottar uføretrygd på Agder finnes det enorme ressurser som bare venter på å få en mulighet. Som arbeidsgiv­er i mer enn 25 år, vet jeg at mange av dem som defineres som arbeidsufø­re både har arbeidsevn­e og mye å bidra med på arbeidsmar­kedet.

Som samfunn har vi et ansvar for at flest mulig av disse klarer å skape seg en bedre framtid på egne ben. Da trenger vi mer av det som virker, ikke flere utredninge­r. Kostnadene ved utenforska­p er store for samfunnet, men aller størst for hver enkelt.

I Stormberg har vi siden oppstarten i 1998 bevisst rekruttert 25 % av våre medarbeide­re blant mennesker som har hull i Cv-en og som ofte sliter med å få innpass

på arbeidsmar­kedet. Det er bra for samfunnet, det er bra for bedriften og det er bra for den enkelte som får innpass på arbeidsmar­kedet.

Arbeid er god medisin mot så mangt, og vi vet at uførhet og utenforska­p gir mange ulike utfordring­er på sikt. Derfor er det viktig for alle å få mulighet til å bidra med sin arbeidsevn­e og bli en del av et arbeidsfel­lesskap som gir faste holdepunkt­er i hverdagen. Å komme seg ut i arbeidsliv­et gir mestringsf­ølelse og bedre psykisk helse – og et arbeidsliv som er åpent for alle gir en vinn-vinn situasjon. Det er bra for virksomhet­en, det er bra

for samfunnet – men det er først og fremst bra for den enkelte som får mulighet til å skape en bedre framtid for seg og sine.

Ungdom som vil og kan arbeide, trenger ikke et samfunn som gir dem penger og legger til rette for en passiv trygdetilv­aerelse. Ungdom trenger en jobb og en sjanse til å vise hva de kan bidra med på arbeidsmar­kedet. Det er viktig for oss alle å vaere til nytte og oppleve mestring. Det at store deler av en ungdomsgen­erasjon ikke får denne muligheten, er uverdig.

Vi foreslår følgende fire inkluderin­gsverktøy for å få flere unge inn i arbeidsliv­et:

●●Etablere forutsigba­re lønnstilsk­udd for ungdom. Lønnstilsk­udd er en av de mest effektive måtene å få flere unge inn i arbeidsliv­et på, viser funn fra FINNUT. Med større forutsigba­rhet for alle parter vil det uten tvil også bli mer benyttet. Som samfunn har vi en helt spesiell oppgave med først og fremst å fange opp gruppen av unge som er på vei til permanent utenforska­p, og derfor må denne gruppen få saerlige tiltak med målrettede lønnstilsk­udd som faktisk virker. En løsning kan vaere å gi en arbeidsgiv­er som ansetter ungdom under 25 år, som har vaert minimum 5 måneder uten arbeid, 50% lønnstilsk­udd i 5 år.

●●Gi bedre kunnskapom fagbrev og mulighet for arbeidspra­ksis allerede fra ungdomssko­len. Selv om det er gjort grep i videregåen­de opplaering er fortsatt antallet drop outs altfor høyt. Norge er i ferd med å få et overskudd av ungdom med kun fullført grunnskole, samtidig som vi kan få stor mangel på folk med fagbrev. Vi må lage enda mer fleksible utdannings­løp, som i vekselvirk­ning med naeringsli­vet kan gi skoletrøtt­e elever en bedre sjanse for å lykkes. Kjennskape­n til utdannings­løpene og til ulike fagretning­er må styrkes allerede fra ungdomssko­len. Ungdom som er skoletrøtt­e og som ikke trives i den teoritunge norske skolen, må kunne vaere i arbeidspra­ksis gjennom hele skoleløpet – også i ungdomssko­len fra 8. klasse. En kombinasjo­n av skole og arbeidspra­ksis vil styrke båndene mellom skole/elev og arbeidsliv­et.

●●Gi garanti for laerlingpl­ass. På samme måte som det offentlige garanterer videregåen­de opplaering til alle, så må det offentlige også garantere laerlingpl­ass til alle. Laerlingpl­assene er en del av utdannelse­n til mange yrkesfagli­ge studieretn­inger og bør fullfinans­ieres av det offentlige.

Det vil føre til at arbeidsgiv­ere vil konkurrere om å få laerlingen­e til sine virksomhet­er. Ungdommer som velger yrkesrette­de

studieretn­inger vil dermed i langt større grad enn nå, få innpass på arbeidsmar­kedet. Det vil føre til at faerre ungdommer faller utenfor samfunnet og det vil føre til at faerre blir varig avhengig av trygd. Det vil i sum føre til besparelse for samfunnet. ●●Innføre ungdomsfri­tak i arbeidsgiv­eravgiften slik at dem som er under 30 år fritas for denne avgiften. Det er vanskelig å få unge inn på arbeidsmar­kedet når de først har falt ut, og det må gjøres enda mer attraktivt for arbeidsgiv­ere å ansette unge.

Utenforska­pet skaper sosiale problemer – og sosiale problemer går i arv. Vi har ikke råd til at tusenvis av arbeidsfør­e står utenfor arbeidsmar­kedet, og vi har ikke råd til å miste tusenvis av dyktige unge med mange ulike talenter. Det er uverdig for den enkelte, men det er først og fremst uverdig for samfunnet.

forskap Det er stor må enighet bekjempes, om at og uten- arbeidsfør ungdom må vaere i arbeid eller utdanning. Tiden er nå inne for å gå fra ord til handling.

Innlegget er forkortet. Red.

Å komme seg ut i arbeidsliv­et gir mestringsf­ølelse og bedre psykisk helse.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Det er viktig for oss alle å vaere til nytte og oppleve mestring. Det at store deler av en ungdomsgen­erasjon ikke får denne muligheten, er uverdig, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: JACOB BUCHARD Det er viktig for oss alle å vaere til nytte og oppleve mestring. Det at store deler av en ungdomsgen­erasjon ikke får denne muligheten, er uverdig, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway