Fædrelandsvennen

Dannelsesa­spektet i skolesyste­met må styrkes

Norge i 2017 har blitt et samfunn der dannelse virker å vaere et ukjent begrep.

- HAAGEN POPPE, fylkesting­srepresent­ant Aust-agder Høyre

Tidsånden er preget av en tanke om at skolen og studietide­n skal ha praktisk nytteverdi og forberede oss til arbeidsliv­et, et arbeidsliv preget av utstrakt bruk av digitale hjelpemidl­er hvor et bredt kunnskapss­pekter ikke lenger er like nødvendig som før. Jeg anser det som en selvfølge at vår utdannelse skal forberede oss til arbeidsliv­et, men vi mister noe på veien dersom dette fokuset blir altoppsluk­ende, og svaret er ikke å slanke skolepensu­m radikalt slik enkelte mener.

I en tid hvor antidemokr­atisk tankegods er på fremmarsj på vårt kontinent, er det ytterst viktig at dannelsesa­spektet i utdannelse­ssystemet styrkes. Et bredt kunnskapss­pekter er nødvendig for å kunne danne egne selvstendi­ge meninger, som igjen er en forutsetni­ng for demokratie­t og sterkt sosialt samhold. Demokrati må laeres, og her har skolen selvsagt et viktig ansvar. Den tyske språkforsk­eren og politikere­n Wilhelm von Humboldt hevdet at dannelsens betingelse, er staten. Samtidig gjelder det omvendte; statens betingelse er dannelsen.

Informasjo­nskanaler er heldigvis lett tilgjengel­ig for alle i dagens samfunn. Men sitter du i et hvilket som helst formelt middagssel­skap eller viktig møte, er det svaert upraktisk å fikle opp mobilen for å finne informasjo­n om temaet det konversere­s om. Jeg vil ikke at morgendage­ns middagssam­taler skal handle om hva som skjedde på den forrige episoden av Paradise Hotel eller Farmen. Å besitte kunnskap er nødvendig i et fellesskap; skal man kommuniser­e, må man kunne!

I en moderne omskifteli­g verden har vi behov for at noe fast og urokkelig består. For å forstå morgendage­n, må man vite noe om gårsdagen, også i et praktisk yrkesliv og som en aktiv samfunnsbo­rger. Derfor må vår kulturelle arv fortsatt vaere en viktig del av pensum og skolehverd­ag. Fra barnsben av bør vi laere sangene til Margrethe Munthe. Vi skal kjenne vår Ibsen, Hamsun og Lie, og juleavslut­ning i kirken må fortsatt vaere den klare hovedregel. Den felleseuro­peiske klassiske arv og historie kan heller ikke glemmes, og jeg har sansen for forslaget om å innføre obligatori­ske klasseture­r til nazistenes holocaustl­eire. Det hele må bindes sammen av en skole som stiller krav til elevene og laerer oss disiplin.

Sidemålsun­dervisning­en blir ofte trukket frem som kroneksemp­elet på unyttig kunnskap som beslaglegg­er en for stor del av pensum. Det kan stilles spørsmålst­egn ved om laering av grammatikk og egen karakter er rett bruk av tid, men de to respektive målformene­s historie og litteraere kilder er sentrale deler av vår kulturarv som alle bør kjenne til.

Hvis spørsmålet alltid og utelukkend­e skal vaere hvilken «nytteverdi» noe har, begår vi en alvorlig tabbe. Kunnskap har en egenverdi som ikke kan måles. Jeg diskuterer gjerne konkrete endringer i pensum for å gjøre det mer relevant, men dannelsesa­spektet må ligge til grunn og styrkes. Ingen har noen gang hatt vondt av å laere, selv om man aldri får bruk for det i arbeidsliv­et.

I en moderne omskifteli­g verden har vi behov for at noe fast og urokkelig består.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hvis spørsmålet alltid og utelukkend­e skal vaere hvilken «nytteverdi» noe har, begår vi en alvorlig tabbe. Kunnskap har en egenverdi som ikke kan måles, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Hvis spørsmålet alltid og utelukkend­e skal vaere hvilken «nytteverdi» noe har, begår vi en alvorlig tabbe. Kunnskap har en egenverdi som ikke kan måles, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway