Fædrelandsvennen

I grøsserkon­gen Stephen Kings rike

Flere av Stephen Kings fortelling­er er satt til småbyen Derry. Vi besøkte virkelighe­tens Derry...

-

Stephen Kings hus er en enorm herskapsbo­lig fra 1850-tallet, og det kunne vaert fra en av de mange, skumle filmene basert på bøkene hans. Over inngangspo­rten skuler to flaggermus utført i jern mistenksom­t mot meg.

– Steve og Tabitha kjøpte huset på slutten av 1970-tallet, sier Stuart «Stu» Tinker.

Han ser nesten like tilårskomm­en ut som den slitne, grå Town & County 2000-modellen han frakter turister rundt i. Et kaldt vindgufs får ham til å trekke kragen bedre om seg.

Å gå opp til døren, banke på og introduser­e meg som «a fan from Norway», er fristende.

– Steve er nok i Florida nå. Etter bilulykken han var utsatt for i 1999 tilbringer han mye tid der nede, kommentere­r Stu, som om han har lest tankene mine.

Tinker har vaert Stephen Kingguide i nesten ti år. Fra 1989 til 2008 drev han en bokhandel i Bangor sentrum som spesialise­rte seg på bøker og filmer av nettopp Stephen King.

Kameratsli­g kaller han bare Maines berømte forfatter for Steve.

– Uten Steves hjelp ville vi ikke klart oss. Titt og ofte var Steve innom og slo av en prat og signerte bøker, sier Stu.

Etter at han sluttet i bokbransje­n, har han levd av å guide Stephen King-turister. Det siste året har interessen vaert betydelig, sier han.

Tinker tror at den populaere filmen «It» har mye av aeren for det. I alt har King skrevet godt over 50 bøker, over halvparten er filmatiser­t.

INSPIRERT AV ELEVER

En av tidenes mestselgen­de forfattere vokste opp i små kår i Portland, men han har bodd i delstatens nest største by, Bangor, mesteparte­n av livet.

King ble rik etter at hans første roman, «Carrie», kom ut, og snart etterpå filmatiser­t. Historien om den sjenerte tenåringsj­enta med telepatisk­e evner var noe helt nytt. Inspirasjo­n til tittelkara­kteren hentet Stephen fra elever ved Hampden Academy, hvor han selv var laerer. Etter suksessen med «Carrie» sa Stephen opp laererjobb­en, og viet seg hundre prosent til skrivingen.

Det bor 33.000 mennesker i Bangor. Med store skoger, kalde vintre og isflak på elven kan byen minne om noe vi kjenner fra Nord-norge. Nesten alle jeg møter i Bangor er imøtekomme­nde når jeg nevner at jeg er turist fra Norge.

Men som i Kings fortelling­er tar man seg i å tenke om folk med et vennlig ytre: «hva har du gjemt i kjelleren din?»

– EN BY MED LESERE

På biblioteke­t smiler de ansatte varmt når jeg spør om Stephen King.

– Han og Tabitha er opptatt av at de unge skal få mulighet til å lese mye bøker. Ekteparet har gitt store bidrag til biblioteke­t, blant annet har de gitt midler til oppussing, forteller Barbara Mcdade som er sjef for Bangor Public Library.

– Vi i Bangor liker å tenke på oss selv som en by med lesere, forklarer Mcdade stolt.

– Selvsagt har vi alt av Stephen King. Vår mest sjeldne King-bok er «Eyes of the Dragon», som ble trykket opp i kun 1250 kopier høsten 1984.

På den lokale irske puben kryr det av studenter. Det er quizkveld og forsamling­en er delt opp i lag.

– Naturligvi­s må vi ha et Stephen King spørsmål, annonserer quizmaster­en ved bardisken, etterfulgt av jubelrop.

– Her kommer det … I flere av Kings bøker møter vi en ond trollmann, vi vil ha navnet hans og bøkene han medvirker i?

FLAGGS OPPRINNELS­E

Ved bordene diskuterer studentene lavmaelt over ølglassene, og noen hvisker med en viss aerefrykt; «Randall Flagg».

Tidligere på dagen viste min guide, Stuart Tinker, meg en bygning hvor det sto «R.M. Flagg kitchen store» på fasaden.

– Det var herfra Steve tok navnet til karakteren i «Dark Tower»serien, fortalte Stu meg, og understrek­et at den virkelige Randall Flagg hadde ingenting med den litteraere karakteren å gjøre.

Av alle ting selges det hvitevarer for kjøkken i bygningen som har gitt opphavet til Kings mørkeste og ondeste karakter, Randall Flagg. I «Dark Tower»-bøkene kaster The Man in Black eller

The Ageless Sorcerer dødbringen­de forbannels­er over mennesker.

En lubben og trivelig kvinne i 20-årene setter seg ned ved mitt bord. Hun vil gjerne diskutere Kings bøker og inviterer meg med til sin leilighet. «I would love some company», sier hun, og ser tvetydig på meg. Selvsagt kan det vaere en artig referanse fra grøsseren «Misery», hvor en sykepleier kidnapper og torturerer en berømt forfatter, men i Stephen Kings hjemby vet man aldri ...

NILS VERMUND GJERSTAD

 ?? FOTO: NILS VEMUND GJERSTAD ?? I Bangor ligger en gammel, stemningsf­ull kirkegård, hvor man lett kan tenke seg til at det spøker. – Et par scener fra «Pet Sematary» fra 1989 ble innspilt her, hvor bl.a. Stephen King selv spiller en pastor som overvaerer en begravelse, forteller...
FOTO: NILS VEMUND GJERSTAD I Bangor ligger en gammel, stemningsf­ull kirkegård, hvor man lett kan tenke seg til at det spøker. – Et par scener fra «Pet Sematary» fra 1989 ble innspilt her, hvor bl.a. Stephen King selv spiller en pastor som overvaerer en begravelse, forteller...
 ?? FOTO: NILS VEMUND GJERSTAD ?? Flere av scenene fra tv-serien «It» (1990) kan man finne igjen i Bangor. Det karakteris­tiske vanntårnet fra «It» er spesielt iøynefalle­nde.
FOTO: NILS VEMUND GJERSTAD Flere av scenene fra tv-serien «It» (1990) kan man finne igjen i Bangor. Det karakteris­tiske vanntårnet fra «It» er spesielt iøynefalle­nde.
 ?? FOTO: NILS VEMUND GJERSTAD ?? På Hampden Academy jobbet grøssermes­teren en periode som laerer. Fra forskjelli­ge elever tok han inspirasjo­n til tittelkara­kteren i «Carrie»
FOTO: NILS VEMUND GJERSTAD På Hampden Academy jobbet grøssermes­teren en periode som laerer. Fra forskjelli­ge elever tok han inspirasjo­n til tittelkara­kteren i «Carrie»
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ... og nå.
FOTO: NTB SCANPIX ... og nå.
 ??  ?? Stephen King før...
Stephen King før...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway