Fædrelandsvennen

Nå ber han alle om å bruke hjelm

Et drøyt år etter at Tobias Halvorsen (17) var involvert i en alvorlig sykkelulyk­ke, brenner han for at andre skal bruke sykkelhjel­m.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

- Hvis jeg ikke hadde brukt hjelm den dagen, hadde jeg ikke sittet her i dag. Jeg er hundre prosent sikker på at jeg hadde blitt drept, sier Tobias Halvorsen, som er en av tre kandidater som kan bli «årets forbilde» på helgens Idrettsgal­la Sør i Aquarama.

De to andre er fotballspi­ller Jon Hodnemyr og trialkjøre­r Ole Kristian Sørensen.

Det var 16. september i fjor at ulykken var ute. Under spurttreni­ng på Kongsvinge­r, hvor han er elev ved Norges Toppidrett­sgymnas, dultet han borti styret til kameraten Simon Holstad, og smalt rett i asfalten med hodet først. Hjelm og briller knuste. Og det bar rett i helikopter til Ullevål sykehus, hvor han i flere dager svevde mellom liv og død.

MER BEVISST På VALGENE

I dag er han utrolig nok helt frisk etter ulykken, men en stor laerdom rikere.

– Jeg er ikke blitt noe mer redd på sykkelsete­t enn jeg var før, men jeg er blitt mer bevisst på hvilke valg jeg tar. For eksempel når jeg kjører fort gjennom en sving eller fort ned en bakke, også når jeg «bare» er på vei til butikken. Nå er jeg bevisst på mine handlinger uansett om jeg er ute og trener på raceren eller om jeg bare skal sykle til butikken, sier Halvorsen, som nå har hjelmen som sin faste følgesvenn uansett hvilket aerend han er ute i.

Slik var det ikke før. Med mindre han skulle ut på treningstu­r, lot han hjelmen ligge hjemme.

– Før ulykken tenkte jeg ikke på å bruke hjelm i det hele tatt, bortsett fra når jeg skulle ut for å trene. Jeg syklet aldri med hjelm til skolen eller butikken, sier fetteren til sykkelprof­f Kristoffer Halvorsen, som skal sykle for Team Sky kommende sesong.

– BØR RINGE NOEN BJELLER

Han gremmes ennå når han tenker tilbake på en episode hjemme fra Hånes sommeren 2015.

– Vi syklet tre stykker på én sykkel fra toppen av Hånes og ned den lange bakken. Ingen av oss hadde hjelm. Hadde vi krasjet, hadde vi slått oss hinsides. Vi tenkte oss ikke om, sier 17-åringen.

Nå prøver han å bruke sin nye posisjon, som et levende bevis på hvilken forskjell hjelmen kan utgjøre, til å bevisstgjø­re andre til å bruke hjelm. Han har blant annet holdt et innlegg om temaet med sykkelregi­on Sør.

– For unge syklister som jeg er

forbilde for, gjør det meg ikke noe å bruke oppmerksom­heten til noe positivt. I denne saken vil jeg si at jeg har stor troverdigh­et, og at det bør ringe noen bjeller hos dem som hører på.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hjelmen har blitt Tobias Halvorsens faste følgesvenn etter at han nesten ble drept under sykkeltren­ing på Kongsvinge­r for et drøyt år siden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hjelmen har blitt Tobias Halvorsens faste følgesvenn etter at han nesten ble drept under sykkeltren­ing på Kongsvinge­r for et drøyt år siden.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her viser Tobias Halvorsen hvordan han så ut etter velten i september i fjor.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her viser Tobias Halvorsen hvordan han så ut etter velten i september i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway