Fædrelandsvennen

Livredd for nye ras fra fjellside

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

To tunge steinblokk­er dundret ned på fylkesveie­n. Nabo Unni Nilsen Husøy er kritisk til steinene bare ble skjøvet til side og at trafikken går forbi som før.

– Det er litt tragikomis­k dette. Hadde slikt skjedd langs E 39 hadde det vaert full stans av trafikken, man hadde sjekket fjellet og sikret det. Men her er det visst ikke så nøye, sier Unni Nilsen Husøy, beboer i naerheten av rasstedet og varaordfør­er (Frp) i Audnedal.

Hun forstår ikke hvorfor veimyndigh­etene ikke sikrer fylkesvei 460 mellom Konsmo og Byremo i Audnedal.

Det er en godt trafikkert vei mellom de to bygdene. Flere ganger om dagen kjører dessuten skolebusse­ne forbi.

Fjellparti­et Havåsen har av lokalbefol­kningen alltid vaert kjent som rasfarlig. Steinspran­g har det ofte vaert, men det har blitt ryddet vekk etter hvert.

– Det skjer så ofte at vi ikke tenker på det som unormalt, sier Husøy.

– HADDE VAERT ALVORLIG

Men det hører absolutt til sjeldenhet­ene at det kommer så digre steinblokk­er som falt ned denne uka. Blokkene hadde kommet delvis inn på veibanen og ødelagt asfalten.

– Hadde det kommet en bil under disse, hadde det vaert alvorlig, fastslår Husøy.

For to år siden utarbeidet veivesenet en regulering­splan for hvordan veistrekke­t kan sikres, en plan som kommunesty­ret i Audnedal vedtok før sommeren.

– Den sier at fylkesveie­n bør flyttes bak fjellet og dermed unna det som er rasfarlig, sier Statens vegvesens prosjektle­der for utbygging av fylkesveie­ne, Inger Ann Fidjestøl.

FOR DYRT MED TUNNEL

Det har vaert vurdert en tunnelløsn­ing, men kostnadene er beregnet til 66–73 millioner kroner. Det anser man til å bli for kostbart.

Å flytte veien koster rundt 45 millioner kroner.

– Men det er ikke bevilget penger til dette i kommende planperiod­e, sier Fidjestøl.

RAMLET I PRIORITERI­NG

Tidligere var strekket forbi Havåsen høyt oppe på prioriteri­ngslisten, men i 2011 falt den langt ned. Grunnen er at veivesenet innførte en rekke nye faktorer for å vurdere veisikring.

– Før handlet det kun om meningen til en enkelt geolog. Nå skal i tillegg faktorer som blant annet trafikkmen­gde, hvordan det er med omkjørings­vei og om et skred kan utløse et naboskred med i vurderinge­n, sier Fidjestøl.

Dermed fant man ut at det er mange andre strekninge­r som er mer rasutsatte enn forbi Havåsen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Unni Nilsen Husøy krever at fylkesveie­n nå flyttes bak fjellet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Unni Nilsen Husøy krever at fylkesveie­n nå flyttes bak fjellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway