Fædrelandsvennen

Konsmo er den aller beste bilbygda i Norge

I ei lita bygd i Audnedal, fem, seks mil fra Kristiansa­nd, håver de inn norske mesterskap og topplasser­inger i bilsport.

- TEKST: TOR MJAALAND

Konsmo er rett og slett best i landet! I bygda med rundt 900 innbyggere står de unge naermest i kø for å delta i motorsport.

– De hater å bli nummer to, men er likevel rause med hverandre, mekker på bilene sammen og hjelper hverandre når det trengs, sier brødrene Magne og Stein Svardal, to av mange som jobber sent og tidlig for motorsport­klubben i Konsmo der det nesten finnes like mange garasjever­ksteder som det finnes eneboliger.

I TOPPEN

– Vi bruker all fritid og alt vi har av penger på motorsport­en, sier Fredrik Ågedal, Per Magne Svardal og fetter Sivert Svardal som alle hevder seg helt i toppen i norsk bilsport.

– De bruker nok en del mer enn det de har, humrer fedrene i bakgrunnen.

Vi møtte noen av motorsport­utøverne i verkstedet til Magne Svardal en lørdag formiddag. Som daglig leder hos Gumpens Auto Vest dreier det seg om bil både i jobb og fritid, som det gjør også for bror Stein som er daglig leder i Lyngdals-avdelingen til Gumpens Auto. Mens rallystjer­ne Søren Snartemo, «Konsmos Petter Solberg», som de kaller ham, driver bilfirmaet Autoteknik­k i Kristiansa­nd.

Og de fleste unge utdanner seg til bilmekanik­ere eller opprettere, flere av dem kjører daglig frem og tilbake til Gumpens Auto Vest. - Seks, sju Konsmo-gutter jobber hos oss, sier Magne Svardal, selv profilert rallycross- og rallykjøre­r i mange år. - Nå er det mest for gøy jeg kjører, jobben er å vaere i støtte- og supportera­pparatet, forteller han.

De er ikke i tvil om at Konsmo er best i landet. For hør bare her på noen harde fakta om årets sesong:

Søren Snartemo tok Nm-gull i rally for fjerde gang, denne gang i nasjonal klasse for firehjultr­ekkere. Ida Marie Eriksen vant bilcross.no-cupen og ble nummer to i landsfinal­en. Kim Åvar Meland tok bronse i NM bakkeløp og rallycross. Sivert Svardal, bare 17 år, kjørte i seniorklas­sen og tok en fjerdeplas­s i supernasjo­nal klasse i NM. Har kjørt en Em-runde i år, skal kjøre full Em-runde neste år. Fredrik Ågedal vant både NM

rallycross og NM bakkeløp i supernasjo­nal klasse 3 og har tatt fire norgesmest­erskap totalt.

Per Magne Svardal vant norgescupe­n i rallycross junior som første års rallycross­fører. Og ble nr 2 i cupen for junior i bilcross.

Sindre Løland vant landskampe­n i bilcross og ble nummer seks i landsfinal­en i samme gren.

Thomas Haagensen tok en 15. plass av 35 førere i NM rallycross supernasjo­nal klasse første året han forsøkte seg i rallycross. Simen Eriksen Nepstad ble nummer to i seniorklas­sen i bilcross.no-cup.

Men du er ikke nødt til å bo i Konsmo for å vaere med i klubben og kjøre fort. Roar Lindland fra Lyngdal ble nylig nummer tre i Porschecup, mens Per Andre Støle fra Kvås ble Norgesmest­er i Racing og Nmk-mester i samme gren. Andre førere fra NMK Konsmo som hevder seg i toppen er Frode Holte og Tom Daniel Tånevik fra Mandal.

MILJØET

Hva er så hemmelighe­ten bak Konsmo-suksessen? - Helt fra 1980-tallet har vi bygget opp et bilsportmi­ljø her i Konsmo, forteller de tre pappaene Magne og Stein Svardal og Odd Ågedal. Sistnevnte fast sjåfør i rallybusse­n med sengeplass til ni personer, mens Magne Svardals campingbil, innkjøpt for halvannet år siden, har gått 20.000 kilometer, samtlige med bilhenger på slep med løpsbilen på.

De er ikke i tvil om at motorsport­en betyr mye for de unge, men også for bygda Konsmo.

– Miljøet de har her gjør at de ikke flytter ut slik mange andre unge gjør, men pendler til jobber utenfor Konsmo, sier Stein Svardal, mens bror Magne legger smilende til: - Så bruker de nesten alt de har av penger pluss en god del mer på bilsporten. Dermed drar de ikke på fest i byen hver eneste helg, men legger heller ned massevis av timer i mekking på bilene.

LIVSSTIL

For de mange familiene som er involvert, er motorsport­en blitt en livsstil. De reiser land og strand rundt som supportere, mekanikere og hjelpere når de unge deltar i løp. Og har det trivelig sammen.

Og mens vi besøkte Konsmogjen­gen, fikk de melding fra års- møtet i NMK, der leder i KMK Konsmo, Stein Tore Bakke deltok: «Vi har fått arrangemen­tet av landsfinal­en i bilcross for junior i 2019», kunne klubbleder­en fortelle. Med opp mot 150 deltakende biler er det et av de store løpene.

Og i Konsmo hviler de ikke på laurbaer og Nm-medaljer. - Neste år blir det enda flere Konsmo-gutter og jenter som deltar og hevder seg, lover unge og litt eldre motorsport­utøvere i den vakre bygda i Audnedal.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Her er noen av de ivrige og svaert dyktige motorsport­utøverne fra Konsmo samlet. Fra venstre Kim Åvar Meland, Søren Snartemo, Sivert Svardal (foran Søren), Simen Nepstad, Emilie Snartemo, Per Magne Svardal og Fredrik Ågedal. I bakgrunnen de tre fedrene...
FOTO: TOR MJAALAND Her er noen av de ivrige og svaert dyktige motorsport­utøverne fra Konsmo samlet. Fra venstre Kim Åvar Meland, Søren Snartemo, Sivert Svardal (foran Søren), Simen Nepstad, Emilie Snartemo, Per Magne Svardal og Fredrik Ågedal. I bakgrunnen de tre fedrene...
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fredrik Ågedal på toppen av seierspall­en etter første Nm-runde på Gardermoen i rallycross klasse 3. Fra venstre Per A Jørgensen, Aleksander Bredesen, Kenneth Hansen, Robin Slåttekjae­r, Ågedal og Henning Gran.
FOTO: PRIVAT Fredrik Ågedal på toppen av seierspall­en etter første Nm-runde på Gardermoen i rallycross klasse 3. Fra venstre Per A Jørgensen, Aleksander Bredesen, Kenneth Hansen, Robin Slåttekjae­r, Ågedal og Henning Gran.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? De unge kjørerne og kartlesere sammen med noen av løpsbilene.
FOTO: TOR MJAALAND De unge kjørerne og kartlesere sammen med noen av løpsbilene.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fire ganger norgesmest­er Fredrik Ågedal i full fart under 1. Nm-runde på Gardermoen.
FOTO: PRIVAT Fire ganger norgesmest­er Fredrik Ågedal i full fart under 1. Nm-runde på Gardermoen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Det finnes mange boliger i Konsmo som også har garasjever­ksted i hagen. Som her hos Magne Svardal.
FOTO: TOR MJAALAND Det finnes mange boliger i Konsmo som også har garasjever­ksted i hagen. Som her hos Magne Svardal.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Konsmo er motorsport-bygda fremfor noen.
FOTO: TOR MJAALAND Konsmo er motorsport-bygda fremfor noen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway