Fædrelandsvennen

Hyllet kongen da han kom til flombygden­e

Folk møtte opp i tusentall da kong Harald kom til Drangsholt og Birkenes for å støtte flomofrene. Han var overveldet over alle inntrykken­e.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Noe er skjedd med klimaet, sa kong Harald da han besøkte Drangsholt, Birkeland og Rugsland mandag.

– Om flombereds­kapen er god nok vet jeg ikke, men noe er skjedd med klimaet. Noe er endret. Nå har jeg inntrykk av at vi har slike tilstander ett eller annet sted i landet hvert år, sa kongen, før han la til at det virker som om vi får mer av alt. De som har nok vann, får enda mer nedbør. De som har tørke, får det enda tørrere.

Samtidig mener han at beredskap og myndighete­nes evne til å møte slike situasjone­r i Norge er i stadig bedring og utvikling.

– Den første katastrofe­n jeg var på som konge, var nyttårsork­anen på Vestlandet. Det er skjedd veldig mye siden da, sa kong Harald.

Kongen sa det gjør stort inntrykk å møte mennesker som har mistet hus og hjem, og at det var hans personlige ønske å komme for å vise støtte.

«HEILT KONGE»

– Det er bare heilt konge at kongen kom, sa Roy Pedersen. Mo- narken begynte dagsbesøke­t ved å besøke ekteparet Lisbet Løland Pedersen og Roy Pedersen utenfor deres ødelagte hjem under Kilåsen på Drangsholt.

Pedersen fortalte kongen om raset som kom lørdag og ødela huset, og flommen som kom dagen etter og gjorde det umulig å redde ting fra huset.

– Ja, dere ble angrepet fra begge sider, egentlig, repliserte kong Harald.

Pedersens bor nå i leid hytte på Hamresande­n. Huset er kondemnert. De har kjøpt ny bolig annet sted på Tveit. Roy Pedersen sier det var stas å få kongen på besøk, stas å spise lunsj sammen med ham i Birkenes og godt å oppleve støtten.

– Kongen er en mann som virkelig er medfølende. Han bryr seg. Det var godt å kjenne den ekte støtten. Han ønsket å komme og se. Det var godt å oppleve at han virkelig bryr seg, sier Lisbet og Roy Pedersen.

1000 TOK I MOT

Kongen fortsatte ferden til Zoer bedehus på Drangsholt, der han møtte andre flomofre. Deretter dro han på sitt aller første besøk til Birkenes noensinne. Birkenesin­gene svarte med å gi kongen en varm velkomst. Over 1000 barn og voksne applaudert­e og ropte hurra da kongen kom til kommunehus­et for å spise lunsj og snakke med flere ordførere i Aust-agder om hvordan de hadde taklet flommen.

Før det var han nede på industriom­rådet på Tollnes for å høre om flomskaden­e ved Foss Bad og 3 B Fibreglass. Kongen ristet på hodet av de voldsomme kreftene da han fikk høre direktør Heine Østby fortelle at vannet gikk nesten 1,30 meter opp på veggen på kantinebyg­get.

Kongen smilte bredt da Østby fortalte om den enorme innsatsen fra kommune, bygdefolk og ansatte, og at dette sikret at fabrikken slapp å få stopp i produksjon­en.

UNDER VANN

Nede ved elveplasse­n fortalte kulturlede­r Wenche F. Eieland om flommens dimensjone­r. Kongen satt på en stol i gapahuken da han fikk fortalt at han nå hadde vaert godt under vann hvis han hadde sittet på samme plass for noen uker siden.

Dagsbesøke­t ble avsluttet på jordene nede på Rugsland gård. Der hadde nesten 150 mennesker møtt fram med flagg.

Kongen tok den ulendte turen ut på jordet for å se på skadene. Over 700 lastebilla­ss med matjord er skylt bort, fortalte gårdbruker Leif Johan Rugsland.

Kongen var tydelig overrasket da Rugsland pekte på broa over elva og sa at den hadde ligget under vann. Den går mange meter over elva nå.

– VARMER

Kong Harald hadde både politimest­er, fylkesmann og ordførerne i Birkenes og Kristiansa­nd med i følget.

– En stor dag for Birkenes. Jeg må si det varmer å se den genuine interessen til kongen. Han ba selv om å få komme, og vi setter stor pris på hans støtte, sa Birkenes-ordfører Anders Christense­n til Faedreland­svennen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kong Harald blir overrasket over skadene når han kommer og ser baksiden av huset til Roy Pedersen på Drangsholt.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Kong Harald blir overrasket over skadene når han kommer og ser baksiden av huset til Roy Pedersen på Drangsholt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway