Fædrelandsvennen

Etikkrådet kjent med korrupsjon­sanklager mot Glencore

Etikkrådet i oljefondet er godt kjent med at råvaresels­kapet Glencore har vaert knyttet til korrupsjon­sanklagede selskaper. Fondet eier 3 prosent av Glencore.

- NTB

Gjennom dokumentle­kkasjen Paradise Papers har Aftenposte­n fortalt historien om hvordan et av verdens største råvaresels­kaper – sveitsiske Glencore – kobles til korrupsjon knyttet til gruvevirks­omhet i Kongo.

Glencore var den nest mest lønnsomme investerin­gen for Statens pensjonsfo­nd – utland (oljefondet) i fjor. 13 milliarder norske oljekroner er plassert i selskapet.

– Vi har vaert kjent med at Glencore har vaert gjenstand for korrupsjon­sanklager. Omtale om alvorlige korrupsjon­sbeskyldni­nger er fanget opp, sier Etikkrådet­s leder Eli Anne Lund til NTB.

FRAMTIDIG HORISONT

Etikkrådet uttaler seg aldri om enkeltsels­kaper, bortsett fra ved tilrådning­er om uteluk- kelse eller observasjo­n.

På generelt grunnlag sier Lund at når et selskap fondet har investert i havner i søkelyset, så er Etikkrådet­s blikk rettet framover.

– Vi vil finne ut hvordan selskapet har håndtert saken og ikke minst hva de gjør for å unngå å bli involvert i framtidige saker. Våre vurderinge­r er framoversk­uende. Vi skal vurdere om det er uakseptabe­l risiko for at selskapet kan bli involvert i framtidig korrupsjon, sier Lund.

PARADIS-KRITERIER

Etikkrådet vurderer oljefondet­s plassering­er ut fra en lang rekke kriterier – alt fra produksjon av atomvåpen og tobakk til menneskere­ttighetsbr­udd, miljøkrimi­nalitet og korrupsjon.

– Det at et selskap har plassert midler i et skattepara­dis, er ikke en del av kriteriene. Men i noen korrupsjon­ssaker ser vi at en del av de tvilsomme betalingen­e blir gjort i skattepara­diser. Slike regimer brukes av ulike årsaker, men dersom formålet er å skjule betalinger, er det et moment vi legger vekt på, sier Lund.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway