Fædrelandsvennen

– Han slo med en voldsom kraft

For ni måneder siden ble kvinnen naer slått i hjel av eksmannen. Tirsdag fortalte hun sin historie i Kristiansa­nd tingrett.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Kvinnen fortalte i retten det hun husket fra voldsepiso­den i Kilden parkerings­hus 6. februar. Eksmannen er tiltalt for drapsforsø­k etter å ha slått ekskona flere ganger i hodet med brekkjern.

Jeg ble overrasket da jeg så ham. Han kom mot meg og slo, fortalte den 41 år gamle kvinnen i Kristiansa­nd tingrett tirsdag.

Hennes 40 år gamle eksmann er tiltalt for drapsforsø­k. Mandag 6. februar slo han ekskona flere ganger i hodet med et brekkjern i parkerings­huset ved Kilden.

Kvinnen fortalte i retten at hun husker hendelsen glimtvis.

– Jeg husker at jeg i neste episode sto litt lavere enn ham. Jeg var kanskje på knaerne. Ansiktet hans var helt rolig. Så slo han meg igjen. Han slo med en voldsom kraft, sa kvinnen.

For å beskrive hva som skjedde strakte hun ut hånda for å vise hvordan eksmannen skal ha svingt brekkjerne­t.

SKAL IKKE HA SAGT NOE

Det neste hun husker er ambulansen og «masse lys».

– Jeg så det bare med ett øye. Kanskje fordi det andre var dekket av blod.

Hun kunne ikke huske at eksmannen sa noe til henne. Hun kan heller ikke erindre om hun registrert­e noen smerte.

– Jeg husker det som en film. Jeg skrek to ganger. Etterpå sa jeg veldig stille «hjelp, hjelp».

– Husker du hva han slo deg med, spurte aktor Dennis Danielsen.

– Nei. Jeg husker at han hadde noe langt i hånda. Men jeg festet blikket på ansiktet hans, sa kvinnen.

BA EKSKONA OM TILGIVELSE

Den tiltalte eksmannen bestrider ikke voldshandl­ingen, men nekter straffskyl­d. Ifølge mannens forsvarer skyldes det at han ikke han huske noe som helst av det som skjedde.

– Jeg ønsker å be henne om tilgivelse for det som skjedde. Jeg ber også mine barn om tilgivelse. Det er mange som er involvert i denne tragedien. Det er også en tragedie for meg, sa 40-åringen i retten.

I retten kom det fram at forholdet mellom det tidligere ekteparet hadde vaert konfliktfy­lt i lengre tid. Kvinnen tror voldshandl­ingene ble utløst av sjalusi.

– Han skjønte også at jeg klarte å gå videre uten ham, sa kvinnen.

40-åringens forsvarer, Oscar Ihlebaek, fremhevet på sin side at 40-åringen har opplevd fordelinge­n av barna som problemati­sk. Han skal ifølge Ihlebaek ha gitt uttrykk for at han ikke fikk se barna så mye som han ønsket.

Kvinnen forklarte at hun følte seg overvåket av ektemannen. Hun mente at han hadde hacket seg inn i epost-kontoen hennes og brukt «find my Iphone» for å spore bevegelsen­e hennes. Dette temaet vil bli naermere belyst av en politispes­ialist som skal vitne i retten, opplyste aktor Dennis Danielsen.

«VELDIG LITE TID IGJEN»

Dagen før drapsforsø­ket på Kilden ble hun oppringt av eksmannen. Hun fortalte at hun opplevde den korte telefonsam­talen som truende.

– Han sa «jeg er veldig sliten og det er veldig lite tid igjen», fortalte kvinnen.

Eksmannen skal ha gjentatt dette flere ganger. Kvinnen sa da at han burde legge seg ned og hvile hvis han var så sliten.

– Da sa han «snart skal du ligge». Det var som et slag å høre ham si det med den tonen. Jeg ble skikkelig redd.

Det russiske ekteparet kom til Norge i 2008. De bosatte seg i Nord-norge, men i 2014 fikk kvinnen tilbud om ny jobb i Kristiansa­nd og flyttet alene til Sørlandet. Senere kom barna etter.

I februar 2016 tok forholdet slutt. I april ble de separert.

– Det hadde ikke gått bra lenge. Han var ikke voldelig, men jeg opplevde ham som likegyldig. Han sa ikke unnskyld hvis han såret meg. Det virket som han ikke brydde seg om meg lenger, sa kvinnen.

– USTABIL ETTER BRUDDET

Etter bruddet ble det annerledes. Ifølge kvinnen ble ektemannen mer truende og ustabil. Han skal ha truet med å skade seg selv og sa han ville ha ekskona tilbake.

– En gang kom han hjem til meg uten å si fra. Han fornaermet meg og fortalte at han ville slå meg og kaste meg ut på gata, sa kvinnen i retten.

Kvinnen tok senere kontakt med politiet, som snakket med ektemannen hennes. Hun forteller at hun søkte om et besøksforb­ud, men dette ble ikke noe av.

– Jeg vet ikke helt hvorfor. Det manglet kanskje noe, sa kvinnen i retten.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Kvinnen i 40-årene ble funnet innenfor døra til denne trappeoppg­angen. Hun var da kritisk skadet etter å ha blitt slått med et brekkjern flere ganger.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Kvinnen i 40-årene ble funnet innenfor døra til denne trappeoppg­angen. Hun var da kritisk skadet etter å ha blitt slått med et brekkjern flere ganger.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Åse Johnsen Drabløs (t.v.) er oppnevnt som bistandsad­vokat for det tidligere parets mindreårig­e barn. Hilde Ulland (t.h.) er kvinnens bistandsad­vokat.
FOTO: ERLEND OLSBU Åse Johnsen Drabløs (t.v.) er oppnevnt som bistandsad­vokat for det tidligere parets mindreårig­e barn. Hilde Ulland (t.h.) er kvinnens bistandsad­vokat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway