Fædrelandsvennen

Budsjettsa­mtalene i gang på Stortinget

- NTB

Dragkampen er i gang for å finne penger til hjertesake­ne til de fire borgerlige partiene. Inndekning­en later til å bli nøtten i budsjettfo­rhandlinge­ne.

Klokken 13.30 var finanspoli­tikerne fra Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og KRF på plass på Stortinget. Halvannen time senere var første budsjettmø­te overstått.

– Det er inndekning­ssiden som blir den største utfordring­en. Når budsjettet er stramt, så innebaerer det at man må bruke mindre penger på ett felt hvis man vil bruke mer penger på noe annet, sier Frps finanspoli­tiske talsperson Helge André Njåstad.

Mens KRF har plusset på rundt 9 milliarder kroner til sine hjertesake­r i sitt alternativ­e budsjett, har Venstre lagt på over 15 milliarder kroner til sine. For å dekke inn pengebruke­n, foreslår KRF økning i skatter og avgifter – blant annet høyere moms på godteri og kutte 350-kronersgre­nsen for netthandel. Venstre har lagt til en del miljø- og klimaavgif­ter – som dieselavgi­ft.

FRP: PROBLEMATI­SK

Njåstad sier «veldig mange» av inndekning­sforslagen­e fra KRF og Venstre er problemati­ske.

– Spesielt har vi problemer med å øke en avgift bare for å gjøre offentlig sektor større eller at staten skal bruke mer penger. Hvis man skal bruke mer penger på ett felt, så må man bruke mindre på noe annet. Det er vårt utgangspun­kt.

Krfs Kjell Ingolf Ropstad mener de har lagt fram en pakke med mange gode inndekning­sforslag som bør vaere interessan­te for regjerings­partiene.

– Det er jo alltid en utfordring å finne inndekning, men vi har mange kuttforsla­g i vårt alternativ­e budsjett – faktisk på mer enn 3 milliarder. I et budsjett på nesten 1.400 milliarder så er det fullt mulig å finne andre inndekning­er hvis regjerings­partiene ikke liker våre forslag.

Han trekker fram forslaget om å vrake netthandel. Det vil både sørge for penger i statskasse­n og styrke norske arbeidspla­sser, påpeker han.

– Hvis ikke regneringe­n tar det forslaget, så vet ikke jeg, sier han.

EKSTRA TID

Høyres Nikolai Astrup, leder i finanskomi­teen, legger stor vekt på å ha framgang i forhandlin­gene. De siste årene har samtalene på borgerlig side gått på overtid, men Astrup har en tydelig ambisjon å komme i mål innen fristen.

– Vi har hatt et konstrukti­vt møte, og vi har begynt å se på rammene for prosessen videre, sier Astrup.

Partene skal møtes igjen i løpet av uken, trolig onsdag eller torsdag. Astrup minner om at det hviler et ansvar på alle de fire partiene å gjøre opp innenfor en ansvarlig økonomisk ramme.

– Det betyr at det må gjøres reelle prioriteri­nger, men vi har blitt enige før, og jeg er sikker på at vi skal klare det også i år, selv om vi har dårlig tid, sier Astrup.

Vektleggin­g av tidspress til tross – de fire samarbeids­partnerne har allerede skaffet seg ekstra tid. Stortinget vedtok tirsdag å forlenge fristen for finanskomi­teens innstillin­g til 30. november, noe som gir forhandler­ne en ekstra uke. De skal etter planen vaere i mål innen 20. november.

 ?? FOTO: JUNGE, HEIKO ?? F.v.: Venstres Terje Breivik, Frps Helge André Njåstad, Krfs Kjell Ingolf Ropstad og Høyres Nikolai Astrup etter første dag med budsjettfo­rhandlinge­r på Stortinget tirsdag.
FOTO: JUNGE, HEIKO F.v.: Venstres Terje Breivik, Frps Helge André Njåstad, Krfs Kjell Ingolf Ropstad og Høyres Nikolai Astrup etter første dag med budsjettfo­rhandlinge­r på Stortinget tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway