Fædrelandsvennen

Full storm bremser Furholts polferd

- JAN ODDVAR EIDE

Astrid Furholt fra Birkenes og Jan Sverre Sivertsen står vaerfast i Union Glacier i Antarktis. Det raser full storm på startpunkt­et for ekspedisjo­nen.

– Det er 71 dager igjen til de må vaere på Sydpolen. De har mistet fire dager. Det er ingen krise, men innen helgen regner jeg med at de er rimelig stresset, sier der erfarne polfareren Lars Ebbesen som har den direkte kontakten med Furholt og Sivertsen.

FULL STORM

De to kom av gårde med fly fra Chile lørdag, ett døgn forsinket.

Problemet for ekspedisjo­nen er at de fortsatt har cirka 1000 kilometer igjen å fly, før de kan sette skiene på beina og begynne på selve turen.

– Det snør lett i Union Glacier. Det er vakkert, men ikke ideelt. Sikten er dårlig der de er, og ute ved Ross Barrieren er det full storm, forteller Lars Ebbesen.

Polfarerne venter nå på at vaeret skal gjøre det mulig for transportf­lyet deres, en liten Twin Otter, å fly dem inn til startpunkt­et på Ross Barrier. Distansen tilsvarer avstanden mellom Kristiansa­nd og Mo i Rana ved Polarsirke­len. Allerede for et år siden ble det lagt ut depoter med bensin, slik at flyet kan mellomland­e og tanke på veien.

TESTER OG KLARGJØRIN­G

Forsinkels­en gjør at ekspedisjo­nen nå kan trene og klargjøre utstyret for ferden mot Sydpolen.

– Det tikker inn med tester fra Iridiumer og Trackere. De går treningstu­rer hver dag og bedyrer at de har lagt vårt liv her hjemme helt bak seg. Og det håper jeg, for skal dette gå trengs 100 prosent fokus, sier Ebbesen til Faedreland­svennen.

Planen var å fly ned til Antarktis fredag. Men vaeret var usikkert.

– Man flyr ikke til Antarktis uten at man er 100 prosent sikker på at vaeret tillater landing. Lørdag fikk de «go».

Klokka 12.52 tok de av fra Chile. 17.30 landet de i Union Glacier.

– Flyturen var helt mega. I strålende vaer passerte de først Ildlandet, så Drakestred­et, før de fløy over Pinninsula og så inn over innlandsis­en. I vindstille og skyfritt vaer landet de på isrulleban­en Union Glacier. Det hadde vaert helt magisk og den beste velkomst de kunne fått. De satte opp teltet og jobbet seg gjennom alt utstyret, forteller Ebbesen i ekspedisjo­nens nyhetsbrev.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Astrid Furholt og Jan Sverre Sivertsen landet i vakkert vaer i Union Glacier i Antarktis lørdag.
FOTO: PRIVAT Astrid Furholt og Jan Sverre Sivertsen landet i vakkert vaer i Union Glacier i Antarktis lørdag.
 ?? FOTO: JAN SVERRE SIVERTSEN ?? Astrid Furholt fra Birkenes kan bli den første kvinnen til Sydpolen ved å følge i Roald Amundsen skispor.
FOTO: JAN SVERRE SIVERTSEN Astrid Furholt fra Birkenes kan bli den første kvinnen til Sydpolen ved å følge i Roald Amundsen skispor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway