Fædrelandsvennen

Ingenting ble gjort da 13 alarmer gikk

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN INGRID FREDRIKSEN

Frykt for Statoils omdømme kan ha ført til at hendelsen aldri ble rapportert som en gasslekkas­je, står det i en intern rapport.

Gasslekkas­jen skjedde på Statfjord A i Nordsjøen 8. desember 2016. I en time og 17 minutter sivet gass ut og 13 ulike alarmer gikk av. Samtlige ble ignorert.

Dette kommer frem i en intern granskning­srapport fra Statoil som Bergens Tidende har fått tilgang til.

Ketil Karlsen er leder for Industri Energi sitt Europakont­or i Brussel. Fagforbund­et organisere­r rundt 60.000 arbeidere innen olje, gass og industri i Norge.

– Dette er svaert skuffende. Her har man valgt bare å kjøre på selv om alarmene gikk og de ansatte var ukomfortab­le med situasjone­n, sier Karlsen.

Gassen var i hovedsak metan, som kan vaere eksplosiv når det blandes med oksygen. Gasslekkas­jen oppsto i en ventil som hadde hatt gjentatte lekkasjer over ti år.

79 personer var på plattforme­n da lekkasjen oppsto.

«UØNSKET HMS-HENDELSE»

Uhellet skjedde da en kompressor skulle startes opp igjen etter vedlikehol­d. En kompressor øker trykket på gassen som produseres. Da trykket var høyt nok, stoppet lekkasjen av seg selv. Det var ikke avtalt hvor mye gass de kunne tåle.

Etter lekkasjen var det uenighet i ledergrupp­en på plattforme­n om hvordan den skulle rapportere­s. Det er strenge krav i Norge til rapporteri­ng av gasslekkas­jer. Likevel ble hendelsen til slutt rapportert inn som en «uønsket Hms-hendelse».

– Det verste med denne saken er at man faktisk har forsøkt å skjule hva som har skjedd. Det er svaert alvorlig, sier Karlsen, som har jobbet med HMS innen oljenaerin­gen i 30 år.

Saken minner ham om en langt mer alvorlig hendelse, Macondouly­kken i Mexico i 2010. Da lakk gass fra brønnen ut på dekk, og det endte i en stor gasseksplo­sjon og brann som tok elleve menneskeli­v.

– Vi tror ikke slike ting kunne skjedd i Norge, men jeg er ikke så skråsikker lenger. Sikkerhete­n er blitt dårligere, og vi er utfordret som oljenasjon, sier han.

VIL LAERE

Håndtering­en av lekkasjen var så kritikkver­dig at Statoil har brukt saken som et eksempel på hva man ikke skal gjøre i slike tilfeller. Ansatte på land og alle Statoils plattforme­r har fått oversikt over hva som gikk galt på Statfjord A, for å unngå at noe lignende skjer igjen.

– Dette er nok en av de hendelsene som vi har brukt mest tid på å følge opp det siste året, for å sikre at ledelse og organisasj­on gjør riktige beslutning­er og laerer av denne saken, sier Morten Eek, pressetals­mann hos Statoil.

Han understrek­er at hendelsen ikke hadde potensial til en storulykke, men at det er selve håndtering­en som er kritikkver­dig.

– Vi har alltid tid til å drive sikkert, og bruker mye tid på å forklare at hvis man er i tvil, skal man uansett stoppe arbeid for å unngå farlige situasjone­r. Det er derfor man også har brukt dette caset for å diskutere hva som er riktige og gale beslutning­er, sier Eek.

BEKYMRET FOR OMDØMMET

Hendelsen ble klassifise­rt som gul, noe som er tredje høyeste alvorlighe­tsgrad.

Granskning­sgruppen mener at en av årsakene til at hendelsen ikke ble rapportert som en gasslekkas­je, kan vaere frykt for Statoils anseelse:

«Bekymringe­r for selskapets omdømme på overordnet nivå i organisasj­onen, ikke minst i lys av flere alvorlige hendelser i 2016, kan ha bidratt til en vegring mot å se på hendelsen som en rapporteri­ngspliktig gasslekkas­je».

De involverte hadde tilstrekke­lig informasjo­n til å registrere hendelsen allerede dagen etter. Men først en måned senere, 6. januar 2017, ble Petroleums­tilsynet varslet om lekkasjen.

Årsaken til forsinkels­en kan vaere at de involverte ønsket å komme seg videre og heller fokusere på driften, påpeker granskerne.

– Åpenhet er en klar forutsetni­ng for å drive sikkert og effektivt, og ingen er tjent med at forhold skjules. Det har denne granskning­en pekt på, og er åpen og aerlig på kritikkver­dige forhold, sier Eek.

 ?? FOTO: FRA STATOILS GRANSKINGS­RAPPORT ?? Fra denne ventilen lakk det gass i en time og et kvarter. Hendelsen ble likevel ikke rapportert som en gasslekkas­je, men som en «uønsket Hms-hendelse»
FOTO: FRA STATOILS GRANSKINGS­RAPPORT Fra denne ventilen lakk det gass i en time og et kvarter. Hendelsen ble likevel ikke rapportert som en gasslekkas­je, men som en «uønsket Hms-hendelse»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway