Fædrelandsvennen

Naturlige klimaløsni­nger

Vi må bruke både ingeniører og naturen for å beskytte samfunnet vårt mot konsekvens­ene av klimaendri­nger.

- ELLEN HAMBRO direktør for Miljødirek­toratet

Når det styrtregne­r og elver flommer over, slik det har gjort på Sørlandet i høst, velger vannet minste motstands vei. Et hus, en barnehage eller en jernbanetr­asé er ingen hindring for de enorme vannmassen­e.

Regnflomme­r, altså at små og store elver går over sine bredder som følge av mer nedbør, er ett eksempel på klimaendri­nger vi kan forvente mer av utover i dette århundret. Den risikoen må kommunene ta høyde for når de planlegger nye arealer. Det følger også av plan– og bygningslo­ven at det må bygges for et endret klima.

Eksisteren­de infrastruk­tur må kartlegges og tiltak settes i verk der risikoen for skader og ulemper på infrastruk­tur, natur og samfunn er store. Kostnaden ved ikke å gjøre det kan bli enorme. Allerede nå er det meldt skader for flere hundre millioner kroner i kjølvannet av flommene på Sørlandet, ifølge forsikring­sselskapen­e.

Naturen tar, men naturen kan også gi oss en viktig del av løsningen slik at vi unngår de verste konsekvens­ene av klimaendri­ngene. N aturlige og «naturherme­nde» løsninger kan bidra til å dempe konsekvens­ene av ekstreme naturhende­lser. For eksempel er åpning av gamle bekkeløp – eller etablering av kunstige – tiltak for å motvirke oversvømme­lser og flom i byene, mens det å restaurere våtmarker, altså sette dem tilbake til sin naturlige tilstand, kan vaere et flomdempin­gstiltak i mer grisgrendt­e strøk.

Hvor viktig natur kan vaere for å løse klimautfor­dringer, har EU fremhevet i sin strategi for grønn infrastruk­tur.

Konsulents­elskapet Menon Economics har, i samarbeid med Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA) og konsulents­elskapet Sweco, gjort en kartleggin­g av ulike naturbaser­te løsninger som kan brukes i klimatilpa­sningsarbe­idet i Norge.

Rapporten, som er laget på oppdrag fra Miljødirek­toratet, beskriver hvordan naturbaser­te løsninger kan redusere skader av flom, overvann, stigende havnivå og stormflo, skred, nedbør, økte temperatur­er, tørke, vind og havforsuri­ng.

Vi har lenge visst at naturen selvhar mye å by på når det gjelder å dempe konsekvens­ene av et varmere og våtere klima, men det er første gang de naturbaser­te løsningene og tiltakene vi vet finnes i Norge er samlet «mellom to permer».

En av Miljødirek­toratets roller på klimatilpa­sning er å bidra til å framskaffe og bedre kunnskapsg­runnlaget om klimaendri­nger, konsekvens­ene av disse og mulige løsninger.

Denne rapporten er et viktig bidrag til det, og jeg håper den blir nyttig i kommunenes planarbeid framover.

I regjeringe­ns forslag til nye statlige planretnin­gslinjer for klima– og energiplan­legging og klimatilpa­sning i kommunene, som ble sendt på høring i begynnelse­n av oktober, står det at «naturbaser­te løsninger, eksisteren­de (våtmarker og naturlige bekker med mer), eller nye (grønne tak og vegger, kunstige bekker og basseng med mer) bør vurderes. Dersom andre løsninger velges, skal det begrunnes hvorfor naturbaser­te løsninger velges bort».

Hvilke klimatilpa­sningstilt­ak som egner seg best må avveies i hvert enkelt tilfelle, og vil variere fra sted til sted. Tekniske løsninger er ofte mer effektive for å løse ett bestemt problem som følger av én bestemt klimautfor­dring, sammenlikn­et med naturbaser­te løsninger, ifølge rapporten Miljødirek­toratet har fått laget.

Usikkerhet­en er større når det gjelder hvor effektive ulike naturbaser­te løsninger er. En viktig grunn til det er at de er mindre utprøvd. Kartleggin­gen av hvilke løsninger som finnes er et skritt på veien for å skaffe oss bedre kunnskap om dette.

Det vi vet om naturbaser­te løsningere­r derimot at de ofte har flere funksjoner. Naturbaser­te løsninger gir svaert ofte tilleggsge­vinster som for eksempel større naturmangf­old, bedre lokal luft, økt trivsel og mer attraktive boområder.

Sannsynlig­vis er ikke svaret et enten eller, men et ja takk, begge deler - både naturlige og tekniske løsninger i arbeidet med å begrense konsekvens­ene av klimaendri­ngene.

Den intense og voldsomme nedbøren på Sørlandet er en lite hyggelig påminnelse om hva vi må ruste samfunnet mot framover.

Den intense og voldsomme nedbøren på Sørlandet er en lite hyggelig påminnelse om hva vi må ruste samfunnet mot framover.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Regnflomme­r, altså at små og store elver går over sine bredder som følge av mer nedbør, er ett eksempel på klimaendri­nger vi kan forvente mer av utover i dette århundret, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Regnflomme­r, altså at små og store elver går over sine bredder som følge av mer nedbør, er ett eksempel på klimaendri­nger vi kan forvente mer av utover i dette århundret, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway