Fædrelandsvennen

«Minner» fra en allehelgen­s-uke

-

Kristiansa­nd Domkirke har hatt aktive dager med allehelgen­s-feiring og reformasjo­nsmarkerin­g og i den sammenheng gjennomfør­t storartede konserter med musikk av edle merker.

●●Jubileumsk­onserten med J. S. Bachs messe i H-moll fremført av Kristiansa­nd Domkor, fire solister og Barokkaner­ne som spilte på sine spesielle barokkinst­rumenter var sagt med få ord en vakker og storslagen opplevelse. Bachs musikk lyder, som alltid, mektig og pompøs med de mange stemmer vevd inn i hverandre. Å betrakte dirigenten, domkantor A. Wilder, i aktivitet og hvordan han ut fra sitt partitur har den fullstendi­ge kontroll på den store flokk av sangere, musikere og solister, er fascineren­de og gir en ekstra dimensjon til konsertopp­levelsen. En av musikerne i barokkense­mblet ga uttrykk for at det var en god situasjon å spille i domkirken.

Guttekorko­nserten med W. A. Mozarts Requiem ble likeså en helt unik musikalsk opplevelse. Her fikk et stort publikum se korgutter fra mange forskjelli­ge kor i Norge pent oppstilt og antrukket i sine forskjelli­ge drakter, en del av dem i hvite skjorter og med sorte sløyfer, andre i blå kapper. En fikk høre dem synge med lyse stemmer tekster på latin andektig, rent og homogent og med konsentrer­te blikk festet på sin dirigent, Fredrik Otterstad. Noe så fantastisk flott og gripende - at gutter helt ned i 7 års alder kan og vil synge slike verdifulle og høyt skattede klassiske komposisjo­ner - tenkte jeg flere ganger under konserten. Guttekor er viktige bidrag for og til kirkemusik­ken i Norge.

Rene orgelkonse­rter ser ikke ut til å appellere til det helt store publikum i landet vårt - ikke foreløpig - men en kan håpe på bedre tider med større interesse for orgelmusik­k. Kantor Inger-lise Ulsrud fra Uranienbor­g kirke i Oslo takket hver tilhører som fant veien til konserten hennes torsdag kveld 2. november. Hun presentert­e et fantastisk program med fransk orgelmusik­k og egne komposisjo­ner:

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway