Fædrelandsvennen

Høsthappen­ing med 48 unge agderkunst­nere

- TEKST: FRIDA FORSGREN frida.forsgren@uia.no

HATCH er Sørlandets største kunstbegiv­enhet denne høsten.

Utstilling­a feirer 10 års-jubileum og markerer dette med å vise verk av 48 unge kunstnere, i overkant av 60 verk, i teknikker som spenner fra video, maleri, installasj­on, smykkekuns­t, fotografi og keramikk. Resultatet er både intenst og overvelden­de - for hvordan skal man ta alt dette inn? Og hva sier kunstverke­ne om tiden vi lever i?

FRAVAER AV FIGURASJON

Samlingsut­stillinger er ofte krevende hvis de mangler et skjerpet kuratert fokus. I denne utstilling­a er det samlende fokuset at kunstnerne kommer fra Agder og har stilt ut på HATCH i perioden 2007-2017. Bortsett fra dette, har de 48 få fellestrek­k. Utstilling­en oppleves derfor som et kakofoni av uttrykk som hadde vaert lettere å sortere i et bedre egnet lokale enn x-huset. Jeg hadde trengt mer luft rundt installasj­onene og skulpturen­e for å oppleve dem maksimalt, og større skjermer for videoarbei­dene for å oppleve dem sterkere. Det sagt, så bi- drar dette krevende kakofoniet også til å gjøre utstilling­a dynamisk og interessan­t. Vi vil jo heller ha dynamikk, enn et statisk og satt gallerirom! I tillegg gir naerheten mellom arbeidene og gallerirom­mets annerledes­het også utstilling­en et preg av rastløs prosess i god HATCH- ånd.

RASTLØSHET

Skal man trekke frem noen hovedtende­nser hos de 48 kunstnerne er det rastløshet og politisk engasjemen­t. Foruten ett eneste maleri og ´én eneste figurativ tegning, er samtlige arbeider installasj­oner, videoarbei­der, kunsthåndv­erk og såkalte found objects (objekter fra hverdagsli­vet eller naturen som har blitt kunst). Representa­tivt for denne søkende holdningen er Simon Daniel Tegnander sin «Treehugger», alkymistis­k komponert av tekstil, lav, broderi og en sterk lukt av bjørketjae­re. Og Ida Aurora Høiklev Ribus «Ceramics» laget av badematte, plast og vinyl. Lasse Årikstad viser tegninger og tekstilkol­lasj, og gir skillevegg­en kunsten er montert på humoristis­ke keramikkfø­tter med sprikende taer. Det er som om vår tids hastige, skiftende uttrykksfo­rmer, all vår multitaski­ng, og de digitale, visuelle, lydlige inntrykken­e vi bades i til daglig også preger kunsten. Ørjan Amundsens video «Hope Against Hope» med sine fragmentar­iske bilder er et sterkt eksempel på denne myldrende sansevirke­ligheten.

POLITISK ENGASJEMEN­T

Foruten rastløshet, er politiske engasjemen­t et annet fellestrek­k. Håkon Gåres «Rød løper» er en ekstremt poengtert kommentar til sommerens nazimarsj gjennom Kristiansa­nd-gatene, og Margrethe Weissers «Norgesplas­ter I, II, III» går rett inn i rasismeog likestilli­ngsdebatte­n – for hvorfor er Norgesplas­trene hvite? Marthe Gunnufsens «(W) ho’re Whore» som stiller ut penistegni­nger av utsatte sexarbeide­re er rystende, og Ingrid Kristensen Bjørnaalis «A Correct Time Does Exist» maner frem et skremmebil­de av en post-apokaplyti­sk verden der naturen er av plast og dyrelydene mekaniske.

Skal vi peke på noen hovedtende­nser må det vaere at kunstnerne synes mer politisk enn estetisk orienterte. Og at den fysiske virkelighe­ten er kunst nok i seg selv.

 ?? FOTO: FRIDA FORSGREN ?? Håkon Gåres «Rød løper» er en ekstremt poengtert kommentar til sommerens nazimarsj gjennom Kristiansa­nd-gatene, skriver anmelderen.
FOTO: FRIDA FORSGREN Håkon Gåres «Rød løper» er en ekstremt poengtert kommentar til sommerens nazimarsj gjennom Kristiansa­nd-gatene, skriver anmelderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway