Fædrelandsvennen

Jeg tror på en god Gud

- RUNAR FOSS SJÅSTAD,

Jeg har stor sympati for mennesker som ikke kan definere seg som troende, mange har gode grunner-og har gått en lang vei for å havne der. I en dialog med en som ikke tror sa jeg dette til vedkommend­e, sitat; «For det første vil jeg påpeke at jeg har stor sympati og forståelse for mennesker som vil definere seg som ateister, agnostiker­e, tvilere, humanister etc.

Samtidig er jeg en kristen med mine tanker og følelser. Jeg vil dermed ikke settes i bås. Jeg tror også for øvrig på den apostolisk­e og nikenske trosbekjen­nelse. Jesus er derfor helt sentral i min tro og bekjennels­e. Men jeg er sterkt kritisk mot det i bibelen som formidler Gud som ond, destruktiv, hevngjerri­g og hatefull. Jeg tror dermed av mange ulike årsaker at dette er en total feil fremstilli­ng av Gud. Og enkelte tekster og bøker er verre enn andre. Hovedårsak­en til at jeg tror at de tar feil om Gud, er at det strider så totalt mot bibelens kjernebuds­kap. Guds kjaerlighe­t til oss i Jesus, Jesu budskap om å elske hverandre, tilgi hverandre etc.

Jeg vil derfor tale imot all form for kristendom som formidler Gud som en destruktiv «despot». Noe dessverre mange kristne og flere kirkesamfu­nn faktisk gjør, pga de tar det meste, ofte alt i bibelen bokstaveli­g. Dypest sett skjer dette ubevisst, samtidig ligger det så dypt i ryggmargen hos mange å forstå alt i bibelen som Gud ufeilbarli­ge ord.

Jeg har tidligere selv sittet fast i en slik form for kristendom. Jeg vil påstå at dette er en kristendom­sform som forkynner Gud som spaltet. Denne variant for kristendom lever også dessverre i «beste» velgående i DNK, og saerlig på Sør-vestlandet og på Sørlandet. Vi må derfor våge å vaere både selvkritis­ke og bibelkriti­ske på en og samme tid.

 ??  ?? sokneprest på Lista
sokneprest på Lista

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway