Fædrelandsvennen

Dette er utsikten fra Sørlandets første skybar

På toppen, i 13. etasje, monteres nå vindusglas­s fra gulv til tak. Aerverdige Caledonien Hotell har startet på en omfattende forvandlin­g til verdi av en kvart milliard.

-

– Når jeg er ute og treffer folk i byen her er det skybaren alle snakker om, sier hotelldire­ktør Erik Riis Jacobsen.

Aerverdige Caledonien Hotel har startet på en etterlengt­et og ekstrem forvandlin­g til verdi av en kvart milliard kroner.

I disse dager fjernes alt av interiør, bygget ribbes til betongskal­let fra øverst til nederst.

MER ENN BARE OVERNATTIN­G

– Vi skal ta hotellet tilbake dit bygget var ment å vaere ved åpningen i 1967, sier Caledonien- direktøren.

Det betyr at Kristiansa­nds mest kjente hotellbygn­ing blir noe mer enn en «overnattin­gsmaskin». Den skal by på opplevelse­r til både byens innbyggere og hotellets gjester.

– Caledonien ble bygd for at kristiansa­ndere skulle bruke det. Effekten blir at gjestene vil bo her, hevder Erik Riis Jacobsen.

Siden påske har høyblokka vaert stengt og arbeidssto­kken permittert. Det nye hotellet åpner i midten av juni.

På toppen, i en ny 13. etasje, bygges landsdelen­s første skybar. Dette blir en ren cocktailba­r på 280 kvadratmet­er med uteserveri­ng. I etasjen under blir selskapslo­kalet Club 21 bygd om til to suiter på 55 kvadratmet­er med glassvegg mot to sider.

Fra arkitekten­s hånd handler det om å bringe designet tilbake til de rene, stramme linjene fra byggetiden.

UTSIKT På ØVERSTE HYLLE

De grønne fasadeplat­ene erstattes av vindusglas­s fra gulv til tak. Vertikale striper av led-belysning i fasaden, mellom rommene, gir et moderne utseende.

– Det blir ikke kjedelig å våkne opp på dette rommet her, gliser hotelldire­ktøren, som har tatt Faedreland­svennen med bak fasaden.

Og peker på at utsikten(e) for hotellet er bedre enn på lenge.

– Når du sitter med 13 etasjer i Norges femte største by, mens konkurrent­ene har fem-seks etasjer, må du bruke utsikten til noe. I stedet for vegg med vindu ville vi at vinduet skulle vaere veggen i rommet.

Andreetasj­en blir selve senteret for opplevelse­r. Kapasitete­n til Caledonien Hall utvides fra 500 til 600–700 personer, og er dermed byens nest største sal etter Q42.

Like viktig som konferanse­r blir det å bygge en ny kulturscen­e, med konserter, revyer og show.

I første etasje får både den nye pianobaren og den italienske restaurant­en inngang og store glassflate­r ut mot Vestre Strandgate.

KONGEN, Så DRONNINGEN

Caledonien består av høyblokka Kongen, med 130 rom over inn-

gangsparti­et, som blir til 150 når kontorer og kantine i tredje etasje inkluderes.

På baksiden ligger den ti år yngre lavblokka Dronningen, med 75 rom over parkerings­huset Parko. Om denne fortsatt blir en del av hotellet er ikke endelig besluttet.

– Nå må vi først lande dette prosjektet, så finner vi ut hva vi skal gjøre med Dronningen etterpå, sier hotelldire­ktør Erik Riis Jacobsen.

Inkludert Dronningen vil hotellet få 225 rom, kun fire faerre enn byens største hotell Scandic Bystranda.

Forrige storstilte oppgraderi­ng skjedde etter den verdenskje­nte brannen 5. september 1986, som krevde 14 menneskeli­v.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR ?? Her står hotelldire­ktør Erik Riis Jacobsen i et av rommene som har har utsikt mot nord. Rene linjer og store glassflate­r preger eksteriøre­t når hotellet står ferdig i juni. På toppen bygges skybar med uteserveri­ng i en ny 13. etasje.
FOTO: KJARTAN BJELLAND ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR Her står hotelldire­ktør Erik Riis Jacobsen i et av rommene som har har utsikt mot nord. Rene linjer og store glassflate­r preger eksteriøre­t når hotellet står ferdig i juni. På toppen bygges skybar med uteserveri­ng i en ny 13. etasje.
 ??  ??
 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Caledonien bygges om for 250 millioner. Hotelldire­ktør Erik Riis Jacobsen viser stolt fram utsikten fra 13. etasje.
Foto: Kjartan Bjelland Caledonien bygges om for 250 millioner. Hotelldire­ktør Erik Riis Jacobsen viser stolt fram utsikten fra 13. etasje.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Gammel innmat skuffes ut gjennom en åpning i andre etasje.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Gammel innmat skuffes ut gjennom en åpning i andre etasje.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nye glass, som veier 260 kilo hver for seg, er på plass i de to øverste etasjene. Renovering­en starter på toppen og fortsetter nedover.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nye glass, som veier 260 kilo hver for seg, er på plass i de to øverste etasjene. Renovering­en starter på toppen og fortsetter nedover.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hotelldire­ktør Erik Riis Jacobsen tror det kan bli grei skuring å nyte en forfriskni­ng med utsikt over både Østre og Vestre Havn.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hotelldire­ktør Erik Riis Jacobsen tror det kan bli grei skuring å nyte en forfriskni­ng med utsikt over både Østre og Vestre Havn.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Innmaten i restaurant Brasserie C tas ut. Her kommer et nytt italiensk konsept.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Innmaten i restaurant Brasserie C tas ut. Her kommer et nytt italiensk konsept.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway