Fædrelandsvennen

Foreldrene­s lommebok styrer måltidene

Det er et paradoks at det er moderasjon­s ordninger på oppholdsbe­taling i barnehagen, men ikke på kostpenger.

- MARIE SKINSTAD-JANSEN leder for Foreldreut­valget for barnehager (FUB)

Det vil dessverre ofte vaere foreldrene­s betalingse­vne som påvirker kvaliteten på mattilbude­t i den enkelte barnehage.

Dette slår negativt ut, og fører til store forskjelle­r i kvaliteten på barnehagem­åltidene. Dette må endres, mener FUB. I dag går over 90 % av barn mellom 1 og 5 år i barnehage i Norge. Flere av barnas måltider inntas i barnehagen og det har stor innflytels­e på barnas matvaner, kosthold og helse. Barnehagee­iere kan skape store forskjelle­r i kvaliteten på mattilbude­t, avhengig av hvilket kostnadsni­vå de velger å legge seg på. Det har med både budsjett- og personalsi­tuasjonen å gjøre, i tillegg til eierform.

Flere kommunale barnehager har en lavere kostpris enn det mange private har. En konsekvens av dette er at foreldre med god økonomi kan «kjøpe seg til» et bedre mattilbud enn foreldre med lavere økonomiske forutsetni­nger. FUB er godt kjent med at praksisen er slik i mange av landets kommuner og barnehager.

Sosial- og helsedirek­toratet har utarbeidet retningsli­njer for mat og måltider i barnehagen med mange og gode intensjone­r. I ny Rammeplan for barnehager står det bl.a. følgende under kapittelet om Livsmestri­ng og helse, tredje avsnitt og andre setning:

«Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunn- lag for å utvikle matglede og sunne helsevaner.»

Videre står det under kapittelet om barnehagen­s fagområder og Kropp, bevegelse, mat og helse:

«Gjennom medvirknin­g i mat- og måltidsakt­iviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnlegge­nde forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.»

Dette er gode intensjone­r. Men i virkelighe­ten kan barnas matoppleve­lse i barnehagen blir svaert forskjelli­g på grunn av varierte forhold. Det vil dessverre ofte vaere foreldrene­s betalingse­vne som påvirker kvaliteten på mattilbude­t i den enkelte barnehage. FUB stiller derfor spørsmål ved hvordan barnehagen­e, som har så ulike forutsetni­nger, skal kunne oppfylle kravene i både direktorat­ets retningsli­njer og rammeplane­n for barnehagen.

FUB mener derfor at penger til kost bør inkluderes i oppholdsbe­talingen, slik at eventuell avkortning eller moderasjon også virker på denne. FUB mener også at det bør fastsettes en nasjonal bestemmels­e på kostpenger, slik at alle barnehager kan etablere en god standard som er i tråd med Helsedirek­toratets anbefaling­er. Selv om det er familien som har hovedansva­ret for barnas kosthold, mener FUB at barnehagee­ier har et profesjone­lt ansvar for å legge til rette for at barn opplever gode og sunne måltider, matglede og matkultur i barnehagen.

For at tilbudet om mat og drikke skal bli mer likeverdig i dagens barnehager, mener FUB det må vedtas en nasjonal minstestan­dard til kostholdsk­ompetanse og barnehagen­s kjøkkenfas­iliteter. FUB mener at:

•Det må vaere et mer likeverdig tilbud på maten som serveres i barnehagen­e.

•Kompetanse­n om matlaging og ernaering i barnehagen må styrkes.

•Barnehagen bør tilby minimum ett ernaerings­riktig måltid per dag.

•Tilbudet av mat og drikke må ha grunnlag i Helsedirek­toratets retningsli­njer for mat og måltider i barnehagen.

•Arbeidet med mat og måltider i barnehagen bør skje i naer forståelse og samarbeid med hjemmene.

FUB mener det er et paradoks at det er moderasjon­sordninger på oppholdsbe­taling i barnehagen, men ikke på kostpenger. Vi mener det må inkluderes i oppholdsbe­talingen, men det må gis rom for lokale tilpasning­er for barnehager som eksempelvi­s har lokale mattradisj­oner som en del av sitt pedagogisk­e tilbud.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Barnehagee­iere kan skape store forskjelle­r i kvaliteten på mattilbude­t, avhengig av hvilket kostnadsni­vå de velger å legge seg på, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Barnehagee­iere kan skape store forskjelle­r i kvaliteten på mattilbude­t, avhengig av hvilket kostnadsni­vå de velger å legge seg på, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway