Fædrelandsvennen

Naboklager på Palmesus-støy

Bofellessk­apene rundt Palmesus har skrevet brev til kommunen. De klager blant annet på støy og rengjøring.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– At det kommer lyd ut av høyttalern­e, vil ikke endres. Men vi gjør det vi kan for å holde nivået innenfor normer og retningsli­njer, sier festivalsj­ef Leif Fosselie.

Naboene til Palmesus har sendt brev om Palmesus til Kristiansa­nd kommune ved parksjef Aase Hørsdal. Brevet er resultatet av et møte 24. oktober mellom Palmesus-ledelsen, fire bofellessk­ap og kommunens parkvesen.

Det forsikres i brevet at samarbeide­t mellom festivalle­delsen og styrene i bofellessk­apene «fungerer meget bra».

Likevel finnes åpenbart en viss misstemnin­g. Det går fram av en evaluering laget av Bystranda aveny borettslag tidligere i høst. Faedreland­svennen er i besittelse av evaluering­en med en liste over klagepunkt­er mot Palmesus. De kommer etter både skriftlige (7 stykker) og muntlige klager, og gjelder blant annet forsøpling, urinering, høy basslyd og lang riggetid.

LITE TILGJENGEL­IG

Faedreland­svennen har tross gjentatte oppringnin­ger og sms ikke klart å få styreleder­en i Bystranda aveny borettslag, Bjørn Åstveit til å utdype dette.

Bystranda aveny er ett av de fire bofellessk­apene som nå har sendt brev til parksjefen. De øvrige er Bystranda park, Bystranda terrasse og Tangen ytterst.

Det har vist seg vanskelig å få naboene til å si noe utover det de har formulert i brevs form. Ifølge Anne Lise Flåt, styreleder for Tangen ytterst, har man blitt enige om ikke å si noe til media med mindre det skjer i en situasjon hvor alle de fire styreleder­ne sitter sammen og blir enige om hva de skal svare på hvert enkelt spørsmål. De to siste styreleder­ne er Jan Pedersen i Bystranda terrasse og Tom Bredesen i Bystranda park.

KLAGENE

Brevet til parksjefen sammenfatt­er bekymringe­ne i fem punkter:

1: Festivalen­s varighet. I år varte Palmesus i tre dager i stedet for de vanlige to, ettersom Elton John fikk starte det hele med en konsert 29. juli. Naboene vil at festivalen skal begrenses til to dager.

2: Riggetid. Forlenget festival ga en «riggetid» på ti dager, noe naboene mener er «for lang periode å legge beslag på byens flotteste badestrand og promenade». Nå som områdene Palmesus brukte til riggedepot­er skal bygges ut, er naboene bekymret for at dette skal gå ut over de øvrige fellesområ­dene.

3: Rengjøring. Dekket på promenaden ble ikke gjort godt nok rent, ifølge naboene.

4: Støy. Flere mener støyen fra årets Palmesus var mer sjenerende enn tidligere år, og saerlig basslyden skal ha vaert ille.

5: Naboene vil forsikre seg om at Palmesus ikke tar i bruk det siste friområdet ytterst på Tangen.

POLITISK BEHANDLING

Ifølge parksjef Aase Hørsdal vil kommunen ta stilling til disse punktene når man har hørt hva Palmesus-ledelsen har å si i et møte førstkomme­nde fredag.

– Det er uansett klart at den neste leiekontra­kten til Palmesus skal behandles av politikern­e i

By- og miljøutval­get, sier Hørsdal.

Festivalsj­ef Leif Fosselie lover bot, bedring og samarbeid når det gjelder opprydding og vakthold.

– Det er klart det merkes når det kommer 48.000 mennesker til et så begrenset område i løpet av tre dager. Vi har iverksatt tiltak for å komme klagene i møte, slik som utvidelse av ryddeteame­t, sier han.

LYDLOGG

Han signaliser­er også at neste års arrangemen­t nok er tilbake til todagers lengde. Når det gjelder festivalen­s arealbruk er Palmesus og kommunen i samtaler:

– Vi trenger et sted å ha riggedepot­ene våre, og vi ser etter alternativ­e løsninger, sier festivalsj­efen.

Når det kommer til støy har Palmesus levert en «lydlogg» med desibelmål­inger til Miljørette­t helsevern ved kommuneove­rlege Dagfinn Haarr. Sistnevnte sier dette:

– Jeg har fått tusenvis av sider med logg, og jeg ser at Palmesus selv har gjort noen merknader om tiltak der grensene er overskrede­t. Jeg avventer forslag fra dem om hvordan dette kan løses, sier Haarr.

– Faktisk var det under Elton Johns konsert de høyeste målingene ble gjort i år. Vi jobber for å holde oss innenfor retningsli­njene som er gitt, sier Fosselie. Han sikter med dette til Helsedirek­toratets veileder fra 2011.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? 48.000 mennesker besøkte Palmesus de tre dagene festivalen varte i år. Det merket naboene.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR 48.000 mennesker besøkte Palmesus de tre dagene festivalen varte i år. Det merket naboene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway