Fædrelandsvennen

Kampen om fakta

Striden om og i Statistisk Sentralbyr­å bør det ryddes raskt opp i. SSB trenger tillit fra samfunnet, og samfunnet trenger å ha tillit til SSB.

-

Det sier en del om verden vi lever i nå, når en omorganise­ring og innstrammi­ng i Statistisk Sentralbyr­å blir så politisert og verdiladet at det blir store oppslag og utallige debatter av det. Det er ikke nødvendigv­is et godt tegn. Forskning og vitenskap, statistikk og data, skal strebe etter å vaere kalde fakta, eksakt og presist.

Diskusjone­n er kompleks og nesten ugjennomtr­engelig, og later til å vaere styrt av mange og ulike agendaer.

For diskuteres det om SSB skal lage kontrovers­ielle innvandrin­gsregnskap? Handler det om for lav kvalitet på forskninge­n eller for lite publiserin­g? Er det en kamp mellom ulike økonomiske disipliner, sosialøkon­omer utdannet ved Blindern versus siviløkono­mer fra Norges Handelshøy­skole? Eller er det egentlig bare en rekke ansatte og fagorganis­erte som protestere­r mot flytting og nedskjaeri­nger?

Kanskje er det en blanding. Det er uansett en debatt som volder SSB mye skade i omdømme og tillit. Men som også – og dette er det alvorligst­e - kan ødelegge en helt sentral og leksikalsk faktalever­andør inn i norsk offentligh­et. Ikke bare lager SSB gulv og vegger for politis- Siv Jensen måtte onsdag svare på spørsmål om Ssbstriden i Stortinget. Fredag skal hun ha nye møter med Christine Meyer, lederen for SSB. ke beslutning­er som fattes i Norge, men det er også en institusjo­n som har blitt regnet for å vaere en dønn solid, uavhengig og nøytral premisslev­erandør for alt ordskiftet i samfunnet vårt. Eller faktagrunn­laget for den. Det trenger demokratis­ke samfunn.

Etter at «fake news» ble etablert som et begrep må medier stadig forsvare og sloss for sin troverdigh­et. Det er et stort problem når virkelighe­tsforståel­sen blir så ulik, når det blir umulig å definere noe som sant. Stadig oftere brukes også begrepet «fake science» - spesielt i klimaforsk­ningen har det vaert benyttet for å diskvalifi­sere forskere som mener endringer er menneskesk­apte. Det er minst like alvorlig.

Det påligger nå både Siv Jensen som ansvarlig statsråd og Ssb-leder Christine Meyer et stort ansvar for å bli enige om hva som er mandatet til Statistisk Sentralbyr­å - og hvordan de skal få opinionen til å stole på SSB. Er det konspirasj­onsteorier som har fått blomstre, så må de kveles.

Det påligger nå både Siv Jensen som ansvarlig statsråd og Ssb-leder Christine Meyer et stort ansvar for å bli enige om hva som er mandatet til Statistisk Sentralbyr­å

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway