Fædrelandsvennen

Advarer Sp og Ap mot å gri

Norge kan bli en «frihavn» for afghanske asylsøkere dersom Stortinget vedtar en midlertidi­g stans av returer til Afghanista­n, advarer innvandrin­gsminister­en.

- NTB

– Jeg håper Sp og Ap er ansvarlige. De vet at signaler er av stor betydning for hvordan tilstrømmi­ngen til Norge er. De har også en interesse av å verne om systemet, der politikere i minst mulig grad skal gå inn i saksbehand­lingen, sier Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Hun og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) måtte på kort varsel komme til Stortinget i går for å redegjøre for norsk returpraks­is og vurderinge­r av sikkerhete­n i det krigsherje­de landet.

– Jeg frykter at vedtaket åpner for økt asyltilstr­ømming til Norge etter en periode med rekordlave ankomster, da Norge vil vaere det eneste landet i Europa – så langt vi vet – som vil stanse alle returer til Afghanista­n, sa Listhaug i sin redegjørel­se.

Hun viste til at UDI og UNE avgjør asylsøknad­er etter grundige og individuel­le vurderinge­r i hver enkelt sak.

– Afghanere med behov for beskyttels­e, får asyl uavhengig av alder, sa hun.

SV har sådd tvil om sikkerhets­vurderinge­ne som gjøres og har foreslått en midlertidi­g stans av returene inntil et ekspertutv­alg har sett på dem. Dette skal behandles i Stortinget på tirsdag.

KRF varslet allerede onsdag at de vil stemme for dette.

SIGNALEFFE­KTEN BEKYMRER

Senterpart­iet deler Listhaugs frykt for signaleffe­kten, spesielt at afghanere som oppholder seg i andre land i Europa, vil ta seg hit.

Men parlamenta­risk leder Marit Arnstad kom med en klar oppfordrin­g til regjeringe­n om ikke å gire opp asylreture­ne.

– Regjeringe­n må har respekt for det arbeidet som pågår i Stortinget og ikke eskalere eller på noen måte piske opp stemningen når det gjelder antall utsendelse­r. Til det er spørsmålet altfor viktig og vanskelig for dem det angår, sa Arnstad.

– Jeg kommer ikke til å påvirke utsendelse­ne verken den ene veien eller den andre. De går som normalt uten innblandin­g fra meg, inntil et vedtak er fattet i Stortinget om noe annet, svarer Listhaug.

SAKSBEHAND­LING

I Ap pågår det en drakamp om asylpoliti­kken, og både fra AUF og flere lokallag kommer det krav om at partiet må legge seg på en annen linje.

Men også Aps Rigmor Aasru deler bekymringe­n om signaleffe­kten ved å myke opp praksisen.

– Det er en av tingene vi må vurdere opp mot om en føler at det er tilfredsst­illende saksbehand­ling i de sakene som er grunnlag for interessen for dette akkurat nå, sier Aasrud.

Det er spesielt returer av afghanske ungdommer som har hatt midlertidi­g opphold i landet inntil de fylte 18, som vekker bekymring. De kan nå bli sendt til Kabul, selv om de kommer fra en helt annen del av landet og selv om situasjone­n der er svaert utrygg.

Ap har lagt fram et forslag om også å vurdere ungdommene­s sårbarhet. Dette vil til en viss grad erstatte vurderinge­r som forsvant da Stortinget vedtok å fjerne rimelighet­skravet i saker der folk returneres til internfluk­t.

Trine Skei Grande (V) tok til orde for å gjeninnfør­e rimelig- hetskravet.

DYSTERT BILDE

Søreide tegnet et dystert bilde av situasjone­n i Afghanista­n i sin redegjørel­se. UD fraråder ikke nødvendige reiser til Afghanista­n, men Søreide understrek­et at reiseråden­e hennes departemen­t gir til nordmenn, ikke er ment for afghanere.

SVS Karin Andersen, som leder kommunalko­miteen, avviser at dette handler om UDS reiseråd. Hun er også kritisk til Listhaugs redegjørel­se.

– Det manglet fullstendi­g de vurderinge­ne av fakta i Landinfos egne rapporter som viser at Kabul nå antakelig er det farligste stedet i Afghanista­n. Der vises det til massive menneskere­ttighetsbr­udd og total mangel på sikkerhet, sier hun til NTB.

– Det er veldig vanskelig å skjønne at det skal vaere trygt å sende noen dit som ikke har nettverk der.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nesten fremst i sovekøen på gata i Paris traff Nasim Rezai og Asad Ahmadi igjen kompisen Kamran fra Lillesand. Faedreland­svennen var i Paris i sommer for å forstå hvordan det gikk med unge afghanske asylsøkere som har forlatt Norge for å leve på gata i...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nesten fremst i sovekøen på gata i Paris traff Nasim Rezai og Asad Ahmadi igjen kompisen Kamran fra Lillesand. Faedreland­svennen var i Paris i sommer for å forstå hvordan det gikk med unge afghanske asylsøkere som har forlatt Norge for å leve på gata i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway