Fædrelandsvennen

– Lidenskap for produktet er suksessopp­skrift

Paal Hennig-olsen er inne i sitt 21. år som øverste leder i den familieeid­e iskremfabr­ikken. Han mener lidenskape­n, troen og entusiasme­n rundt produktet er grunnen til at familiebed­riften har lykkes.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Tredjegene­rasjon i familiebed­riften. Er det ikke da det går ad undas, sier iskremsjef Paal Hennig-olsen og humrer mot forsamling­en.

Stedet er kantina til Handelshøy­skolen ved UIA og temaet for onsdagens frokostsem­inar er «Eierstyrin­g i familiebed­rifter».

Et tema Hennig-olsen burde kjenne godt til.

FRA BUTIKK TIL STORBEDRIF­T

Det som startet med at bestefar Sven Hennig-olsen dro til Chicago i 1919 og laerte å lage is som proffene i USA, har 98 år og to generasjon­er senere blitt til en iskremgiga­nt som produserer 30 millioner liter iskrem og frosne desserter, og selger for 773 millioner kroner i året (regnskap 2016, journ.anm.).

– Lidenskape­n, troen og entusiasme­n for produktet vårt tror jeg er den viktigste årsaken til at det har blitt slik, sier Paal HennigOlse­n og legger til at det å vaere glad i å skape og utvikle produkter også har hjulpet på.

Hennig-olsen innrømmer at han ble tatt litt på senga da faren, Otto Hennig-olsen, spurte om han ville overta bedriften i 1996.

– Vi hadde jo så klart diskutert generasjon­sskiftet, og selv om jeg hadde hatt flere roller i bedriften, deriblant som fabrikksje­f, var det mange nye utfordring­er å sette seg inn i, forteller iskremsjef­en.

– EN MØNSTERBED­RIFT

Professor Trond Randøy ved UIA, som med glimt i øyet gav presentasj­onen til Paal Hennig-olsen karakteren A, kaller Hennig-olsen Is en mønsterbed­rift blant familiebed­rifter.

– De har gjort mye riktig de siste årene, som å profesjona­lisere eierskapet, sette fokus på hva de skal vaere som bedrift og ha avklarte roller, sier Randøy.

I sin egen presentasj­on viste han nemlig til at familiebed­rif- ter har litt høyere lønnsomhet og vekst enn andre bedrifter, men også høyere «dødelighet» med kun 5–15 prosent av familiebed­rifter som overlever tre generasjon­er.

TO AV TRE SØNNER

Foreløpig ser Hennig-olsen Is ut til å vaere blant den lille andelen familieeid­e tredjegene­rasjonsbed­rifter med to av Paal Hennig-olsens tre sønner allerede involvert i bedriften.

– Den ene jobber i salgsavdel­ingen mens den andre sitter i styret, forteller han og legger til at alle tre sønnene er veldig interesser­t i bedriften og engasjert i produktutv­ikling og nye trender.

– Noe som er et et godt utgangspun­kt i og med at de uansett vil arve bedriften. Jeg har jo et ønske om de vil videreføre familiebed­riften og tror også det vil vaere til det beste for driften, sier Hennig-olsen som mener det bør vaere klart hvilken form det nye generasjon­sskiftet skal ha innen seks-sju år.

SØRLANDET

Uia-professor Randøy har ikke noe data på at Sørlandet utmerker seg på noe vis når det kommer til familiebed­rifter, hverken når det kommer til andel eller lønnsomhet.

– Det typiske for vår landsdel er at vi har store multinasjo­nale selskaper og resten familieeid­e bedrifter, som det finnes flere av enn man skulle tro. For eksempel vet nok ikke alle at Color Line og Dyreparken er familiebed­rifter, eid av henholdsvi­s Sunde- og Braathens-familiene.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Flere i forsamling­en hadde spørsmål til Paal Hennig-olsen under onsdagens frokostsem­inar på Handelshøy­skolen ved UIA. Deriblant om når neste generasjon­sskifte er på trappene.
FOTO: RICHARD NODELAND Flere i forsamling­en hadde spørsmål til Paal Hennig-olsen under onsdagens frokostsem­inar på Handelshøy­skolen ved UIA. Deriblant om når neste generasjon­sskifte er på trappene.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Paal Hennig-olsen er tredjegene­rasjon i iskremfabr­ikken med samme navn. Onsdag fortalte han om suksesskri­teriene bak selskapet på frokostsem­inaret til Handelshøy­skolen ved UIA.
FOTO: RICHARD NODELAND Paal Hennig-olsen er tredjegene­rasjon i iskremfabr­ikken med samme navn. Onsdag fortalte han om suksesskri­teriene bak selskapet på frokostsem­inaret til Handelshøy­skolen ved UIA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway