Fædrelandsvennen

Det haster

Nye, forurolige­nde klimanyhet­er forsterker behovet for kraftfull handling.

-

Verdens klimaforha­ndlere er samlet i Bonn. Hensikten er å konkretise­re og følge opp Paris-avtalen med reduksjone­r i utslipp. Behovet for det ble aktualiser­t på en dramatisk måte med offentligg­jøringen en ny oversikt over verdens samlede Co2-utslipp.

Etter tre år

med stabile utslipp, er de nå på vei opp igjen. Det er alarmerend­e.

Det er forskere

ved Global Carbon Project som anslår at de globale utslippene fra fossile energikild­er og industri vil stige med to prosent i 2017. Håpet var at toppen var passert og at utslippene etter hvert ville begynne å gå ned. Når utviklinge­n nå i stedet ser ut til å gå i motsatt retning, bør det bekymre en hel verden.

Forskere bruker da

også ifølge NTB svaert sterke ord om utviklinge­n. «Et gigantisk sprang bakover for menneskehe­ten», sier Amy Luers, som leder forsknings­nettverket Future Earth og var rådgiver for tidligere president Barack Obama.

En hovedårsak til

den siste utviklinge­n er at Co2-utslippene fra fossile energikild­er i Kina igjen vokser. Det skjer til tross for at Kina er i ferd med å satse betydelig på fornybar energi fra sol og vind. De kinesiske myndighete­ne jobber også med en plan for å forby bensin- og dieselbile­r. Men på grunn av store industripr­osjekter går like fullt utslippene nå opp.

En trøst er

at Co2-utslippene i USA ser ut til å gå ned, til tross for at Donald Trump vil trekke USA ut av Paris-avtalen. Samtidig øker utslippene fra den amerikansk­e kullindust­rien, som Trump vil gi enda friere tøyler. Det lover ikke godt for de kommende årene.

Den siste oversikten

viser til fulle at det ikke fins noen andre alternativ­er enn en kraftfull omlegging av både industri og forbruk i miljøvennl­ig retning. For hvert år som går uten at utslippene går ned, og det betydelig, minsker muligheten for at to-gradersmål­et kan nås.

Dette ansvaret hviler

aller tyngst på de statene som står for de største utslippene. Men alle nasjoner må bidra, ikke minst de land som gjennom flere tiår har bidratt til betydelige utslipp gjennom sterkt forurensen­de industri, det vaere seg kull eller olje- og gass.

For hvert år som går uten at utslippene går ned, og det betydelig, minsker muligheten for at to-gradersmål­et kan nås.

 ??  ?? Kullkraftv­erk er en stor kilde til utslipp av CO2.
Kullkraftv­erk er en stor kilde til utslipp av CO2.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway