Fædrelandsvennen

Vil ha krisepakke mot plastsøppe­l

Miljøparti­et De Grønne mener administra­sjonen i Kristiansa­nd har for lite trykk på miljøsaker. De vil bevilge 10 millioner kroner neste år til en rekke strakstilt­ak mot plastsøppe­l i havet.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Om ikke lenge er det mer plast enn fisk i havet. Dette handler om matfatet vårt, og fremtiden til våre barn, sier gruppelede­r Marte Rostvåg Ulltveit-moe fra Miljøparti­et De Grønne.

Ved budsjettbe­handlingen i fjor vedtok bystyret et forslag om at det skal lages handlingsp­lan mot plastforsø­pling i skjaergård­en.

Torsdag kommer saken opp i by- og miljøutval­get. Der innstiller administra­sjonen på at handlingsp­lanen først utarbeides til våren neste år.

– REV MEG I HÅRET

Mye vann – og mengder av plast – vil ha rent i havet i løpet av den tiden.

– Når resultatet etter 11 måneder ble en ny innstillin­g om å lage en handlingsp­lan, da rev jeg meg i håret. Vi kan ikke drive miljøpolit­ikk på denne måten, det har vi ikke tid til, tordner Mdg-lederen overfor Faedreland­svennen.

Å bevilge 10 millioner kroner i Kristiansa­nds-budsjettet for neste år kaller hun en beskjeden start.

– Pengene finnes der, det er vilje det skorter på, sier Mira Svartnes Thorsen, som utgjør den andre halvdelen av MDGS bystyregru­ppe.

Og inndekning­en er på plass: Det er bare for bystyret å droppe kutt i eiendomssk­atten de neste årene, når budsjettet skal vedtas i desember.

Kristiansa­nd vil neste år høste 274 millioner kroner fra eiendomssk­atten hvis hver bolig får et skattekutt på rundt hundrelapp­en, som rådmannen har foreslått.

UNDERVANNS­KAMERA

– I 2015 ble det produsert 322 millioner tonn plast, tilsvarend­e vekten av halvannen million blåhvaler. Og veksten er eksponenti­ell, sier Mira Svartnes Thorsen.

Tallene har hun hentet fra en forsknings­artikkel fra Norsk institutt for vannforskn­ing (NIVA), som dessuten opplyser at 95 prosent av plasten ikke blir gjenvunnet.

Rundt halvparten av all plast blir kun brukt én gang, for en stor del ulike typer emballasje.

Prisen for bruk-og-kast-hold- ningen er høy: Plast gjør stadig større skade på natur og levende organismer, nå er mikroplast sågar påvist i drikkevann verden over.

MDG peker på en rekke tiltak. Ett av dem er hyppigere rydding av sjøbunnen, og montere undervanns­kamera for å vise livet under vann – etter inspirasjo­n fra Haugesund.

– Hvorfor er det ikke mer torsk og krabbe utenfor Fiskebrygg­a? Et kamera under vann der kunne vise utviklinge­n fra søppelhaug til levende havbunn, mener Marte Rostvåg Ulltveit-moe.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hilde Skiffard og kollegene i parkvesene­t plukker plast og annet avfall på Bystranda omtrent annenhver dag. Hun forteller om store mengder plast ute i skjaergård­en.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hilde Skiffard og kollegene i parkvesene­t plukker plast og annet avfall på Bystranda omtrent annenhver dag. Hun forteller om store mengder plast ute i skjaergård­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway