Fædrelandsvennen

Nektes å vaere forsvarer på grunn av nakenbilde­r

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Ifølge Agder lagmannsre­tt har advokat Ole Andreas Thrana og den drapssikte­de kvinnen sendt nakenbilde­r til hverandre. Derfor kan han ikke vaere kvinnens forsvarer.

– Det er ikke et nakenbilde. Det er et bilde som en tilfeldig forbipasse­rende har tatt på en offentlig strand i Hellas. Thrana har sendt dette bildet til en rekke personer, sa kvinnens forsvarer, advokat Olav Sylte, til Faedreland­svennen mandag ettermidda­g.

For en måned siden måtte advokat Ole Andreas Thrana fratre som forsvarer for kvinnen som er siktet for å ha tatt livet av sin far i 2002 og sin tidligere samboer i 2014. Kvinnen ble pågrepet i september i år.

Kristiansa­nd tingrett viste til at de to hadde sendt intime meldinger til hverandre i tiden før hun ble pågrepet. Thrana har tidligere represente­rt kvinnen i barneforde­lingssaker. Retten mente at meldingene gjorde ham inhabil som forsvarer.

– SVEKKE TILLITEN

42-åringen ønsket å beholde Thrana som forsvarer og anket avgjørelse­n til Agder lagmannsre­tt. Mandag kom kjennelsen fra lagmannsre­tten, som stadfester tingretten­s beslutning og forkaster anken.

– Jeg skal snakke med min klient i ettermidda­g. Vi vil da ta en runde på om vi skal anke til Høyesteret­t, sa Sylte mandag.

I sin kjennelse viser lagmannsre­tten til at den siktede kvinnen og Thrana har «sendt nakenbilde­r til hverandre». Lagmannsre­tten mener at disse bildene, sammenhold­t med meldinger om bildene sendt i januar og april 2017, gjør at det åpenbart «er en intimitet mellom advokat og klient som er egnet til å svekke tilliten til forsvarer».

– Bildet av Thrana er tatt når han springer ut og skal bade. Jeg har sett bildet og reagerte ikke på det, sier Sylte, som ikke husker om advokaten har badebukse på seg eller ikke.

SAKSBEHAND­LINGSFEIL

I sin anke argumenter­te Sylte med at tingretten har begått en saksbehand­lingsfeil. Dette er lagmannsre­tten enig i, men konkludere­r med at saksbehand­lingsfeile­n ikke har hatt betydning for resultatet.

Feilen handlet om at tingretten ikke sorterte ut meldingene som var beskyttet av taushetspl­ikt før avgjørelse­n ble tatt. Den siktede kvinnen fikk således ikke mulighet til å kommentere innholdet i de aktuelle meldingene før retten kom til sin avgjørelse.

– Lagmannsre­tten var enig i dette, men mente det ikke hadde betydning for resultatet. Men nå ser det ut som lagmannsre­tten har gjort samme feil i sin avgjørelse. Jeg har aldri fått anmodning om å kommentere dette badebildet fra Hellas, sier Sylte.

I lagmannsre­ttens kjennelse gjengis et utdrag fra Thranas kommentare­r til meldingene:

AVVIST SEKSUELLE ØNSKER

«Siktede har hatt en veldig flørtende måte å skrive på. Hun har tidvis vaert «vulgaer» i språket når hun har skrevet meldinger via messenger, men jeg har ikke opplevd henne slik når vi har møttes. Jeg har «hengt meg på» en sjelden gang når flørten har tatt litt av, og kommunikas­jonen har utviklet en egen sjargong. Imidlertid har jeg gjentatte ganger tatt opp at det vil vaere utetisk av meg å imøtekomme hennes ønske om et seksuelt forhold», heter det i kjennelsen.

Olav Sylte sier følgende på spørsmål om hva han tenker om kommunikas­jonen mellom den siktede og advokaten:

– Han har hatt en tett oppfølging av henne. Han har hatt en tone som kan vaere egnet til å misforstås, hvis en leser meldingene isolert. Men retten må innhente konteksten for å unngå misforståe­lser, sier Sylte.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ole Andreas Thrana nektes å forsvare kvinnen som er siktet for drap. Her er han avbildet utenfor Kristiansa­nd politistas­jon i september.
FOTO: KJETIL REITE Ole Andreas Thrana nektes å forsvare kvinnen som er siktet for drap. Her er han avbildet utenfor Kristiansa­nd politistas­jon i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway