Fædrelandsvennen

Tyver ødela og endret vikingskat­ter

- NTB

To tredeler av vikinggjen­standene som ble stjålet i Bergen i august, har blitt levert tilbake. Men flere av skattene har fått hard medfart.

– Jeg har ikke sett noe slikt før. Vi spør oss hva som egentlig har skjedd, sier Asbjørn Engevik, leder for kulturhist­orisk avdeling ved Universite­tet i Bergen, til Bergens Tidende.

Tyvene har blant annet sagd i stykker og knust smykker i flere deler. Et smykke fra Hardanger har fått limt på seg deler fra et annet historisk funn i Vik i Sogn.

– Jeg vet ikke om de har gjort det i et forsøk på å gjøre det lettere å selge, eller hva som var planen. Vi aner ikke hva de har tenkt, og ikke vet vi hva slags type lim de har brukt heller, forteller Engevik.

– Det er forferdeli­g å behandle historiske gjenstande­r på denne måten. Vi bruker plasthansk­er og er svaert forsiktige, sier han.

Gjenstande­ne fra vikingtide­n og jernaldere­n ble stjålet fra Universite­tsmuseet i Bergen 12. august, da tyver brøt seg inn i museet via et stillas og et vindu i sjuende etasje.

Museet jobber nå med å få oversikt over de returnerte skattene. Det er fortsatt 100 gjenstande­r som mangler.

Foreløpig er tre menn varetektsf­engslet for tyveriet. En fjerde, som har tilknytnin­g til saken, blir tatt hånd om av helseperso­nell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway