Fædrelandsvennen

Ordføreren sykmeldt

En arbeidsmil­jøundersøk­else i Bygland har sendt ordfører Leiv Rygg Langerak ut i sykmelding. Det er store samarbeids­problemer på kommunehus­et.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Jeg mistet nattesøvne­n og fikk en psykisk reaksjon grunnet stress, sier Bygland-ordfører Leiv Rygg Langerak (Sp) til Faedreland­svennen.

Han har vaert sykemeldt 50 prosent i et par uker og skal vaere sykemeldt ut november.

Rygg Langerak snakker om stort arbeidspre­ss og mange saker å håndtere. Men han bekrefter at den utløsende årsaken er en arbeidsmil­jøundersøk­else i kommunen.

MILJØET På KOMMUNEHUS­ET

Den dreier seg om arbeidsfor­holdene i sentraladm­inistrasjo­nen på kommunehus­et på Bygland og ikke de ytre etater.

– Jeg vil naturligvi­s ikke gå inn i detaljer om denne rapporten offentlig, men det jobbes nå på mange fronter for å finne gode løsninger på en del utfordring­er, sier han.

Han sier rapporten dreier seg om en rekke forhold og nevner konflikthå­ndtering, lederskap, samarbeids­relasjoner og forholdet mellom administra­sjon og politikere.

– Uttrykker ansatte mistillit og press mot ordføreren?

– Ingen har presset meg ut i sykemeldin­g, og det ville jo vaert dramatisk hvis en folkevalgt ble presset ut av kommunalt ansatte. Det er langt fra tilfellet, sier Rygg Langerak og legger til:

– Det vil alltid vaere saker hvor administra­sjon og politikere er uenige om hva som er faglige forhold og hva som er politiske forhold.

FJØSSAKEN

Et eksempel på en slik sak er fjøset til Jakob Saaghus i Jordalsbø. Politikern­e sa for kort tid siden endelig ja til utbygging, etter en saerdeles omstendeli­g prosess.

Bygget ble påbegynt fire meter annerledes enn tenkt, før alle tillatelse­r var gitt. Mens politikern­e har villet si ja, har administra­sjonen vaert kritisk og kommet med en lang rekke faglige innvending­er. Saken har vaert oppe i formannska­pet minst ti ganger siste året, og flere av møtene har vaert ekstraordi­naert innkalt.

– SAKENE STOPPER OPP

Varaordfør­er Vidar Frøysnes (Ap) fungerer som ordfører i de 50 prosentene som ordfører Rygg Langerak er borte. Frøysnes sier formannska­pet har fått informasjo­n om arbeidsmil­jøundersøk­elsen. Han bekrefter at forholdet mellom teknisk sektor og politikern­e er en vesentlig problemsti­lling.

– Politikern­e ønsker vekst og utvikling. Da er det et problem at en del saker stopper opp i teknisk etat. Det er utfordring­er rundt hva som er faglig og hva som er politisk, sier han.

TAUSE TILLITSVAL­GTE

Kjell Lande er tillitsval­gt for ingeniøren­e i teknisk etat og medlem av Amu-utvalget (arbeidsmil­jøutvalget) i kommunen. Han vil ikke kommentere arbeidsmil­jøundersøk­elsen, men henviser til rådmannen. Leder av Amuutvalge­t er hovedtilli­tsvalgt for Fagforbund­et, Leif Sigurd Helle. Han sier at alle kommentare­r til pressen om arbeidsmil­jø må gis av rådmannen.

VIL IKKE OFFENTLIGG­JØRE

Rådmann Aasmund Lauvdal vil ikke gi Faedreland­svennen innsyn i arbeidsmil­jøundersøk­elsen og sier den er unntatt offentligh­et fordi det dreier seg om interne personalsa­ker.

– Rapporten kom fra det innleide konsulents­elskapet for få uker siden. Den er lagt fram for Amu-utvalget og orientert om i formannska­pet. Vi jobber med løsninger. Utover det har jeg ikke kommentare­r, sier rådmann Lauvdal.

Rådmann og ordfører omtaler samarbeide­t dem i mellom som godt og upåklageli­g.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Leiv Rygg Langerak er halvt sykemeldt som ordfører i Bygland. Årsak. Arbeidsmil­jøet på kommunehus­et.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Leiv Rygg Langerak er halvt sykemeldt som ordfører i Bygland. Årsak. Arbeidsmil­jøet på kommunehus­et.
 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? Vidar Frøysnes (naermest i bildet) er fungerende ordføreren de dagene Leiv Rygg Langerak er sykmeldt. Her er de på befaring ved en av de betente sakene, fjøset i Jordalsbø.
FOTO: ODD-INGE ULEBERG Vidar Frøysnes (naermest i bildet) er fungerende ordføreren de dagene Leiv Rygg Langerak er sykmeldt. Her er de på befaring ved en av de betente sakene, fjøset i Jordalsbø.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway