Fædrelandsvennen

Med fingeravtr­ykk s

Skal du kjøpe alkohol eller tobakk på den nye Meny i Torvkvarta­let i Kristiansa­nd, kan du nå bruke fingeravtr­ykk for å bekrefte at du er gammel nok. De er først ute på Sørlandet, men flere vil følge på.

-

Selvbetjen­te kasser har fått større og større plass i dagligvare­butikkene. Kjøper du tyggis og melk, har du lenge kunnet gjøre handelen helt på egen hånd. Vil du derimot ha snus og øl, må betjeninge­n registrere at du har lov til å kjøpe det.

Som første butikk på Sørlandet har nå Meny i Torvkvarta­let i Kristiansa­nd selvbetjen­te kasser med fingeravtr­ykkssensor som en løsning for salg av tobakk og alkohol.

– Skanner du alkohol eller tobakk, skal det i utgangspun­ktet godkjennes av en kasserer. Hvis man vil, kan man legge inn fingeravtr­ykket første gang. Neste gang kan du registrere deg med fingeravtr­ykk, for da har vi sjekket legitimasj­on fra før, sier butikksjef Henrik Pedersen hos Meny Torvkvarta­let.

AVTRYKK OG FØDSELSDAT­O

Sammen med fingeravtr­ykket, registrere­r man fødselsdat­oen, men det knyttes ikke opp mot navn.

– Det lagres lokalt her på butikken. Så vil du handle på en av de andre butikkene, må du registrere fingeravtr­ykket der også, sier Pedersen.

Han påpeker at de bare har lov til å lagre dataene lokalt og kun bruke det til dette formålet.

– Det er viktig at man vet at det er trygt når man legger fra seg fingeravtr­ykket. Dette kobles ikke til kjøpet, utover å godkjenne alderen, sier Pedersen.

BLANDEDE REAKSJONER

Lørdag formiddag hadde folk så vidt begynt å finne veien inn til de selvbetjen­te kassene. Blant det lille utvalget av kunder Faedreland­svennen møtte, var det delte meninger om systemet. Selv om verken øl eller tobakk sto på menyen for Helene Nilsen, var hun positiv til fenomenet:

– Det er jo egentlig genialt med tanke på å korte ned på køer. Det er et veldig kult konsept, sier Nilsen.

Kristian Langeland er derimot skeptisk:

– Jeg er ikke så for dette. Alt kan jo misbrukes, men det kan hende jeg er for gammel for sånt, sier Langeland.

FORTSATT KONTROLL

Renate Bjunes og Steffen Solheim var innom for å handle seg lunsj. De var positive til systemet.

– Det virker veldig greit, for eksempel hvis man har glemt legitimasj­on. Jeg har ikke noe problem med å bruke fingeravtr­ykk. Det er bare viktig at man passer på sikkerhete­n ved at det ikke blir kjøpt noe til mindreårig­e, sier Renate Bjunes.

Dette er et hensyn butikksjef

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Helene Nilsen kjente ikke til det nye systemet ved de selvbetjen­te kassene, men synes det var genialt.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Helene Nilsen kjente ikke til det nye systemet ved de selvbetjen­te kassene, men synes det var genialt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway